Всички

02 Януари, 2024

Въглероден STOP: Новият механизъм за таксуване на Зелената сделка

Търговските граници на Европа вече се охраняват от “невидима“ бариера. Тя е под формата на такса, за стоки, идващи от „въглеродно-непослушни” държави Какъв е механизмът и за кои стоки поетапно влиза в сила той?

20 Декември, 2023

Мартин Георгиев: Установихме редица нередности в ПАВЕЦ "Чаира"

В България често се случват странни неща, достойни за досиетата „Х“. Една такава мистерия наскоро налегна и уникалната за целия балкански регион ПАВЕЦ „Чаира“. Успяхме да счупим дори нея! Но КОЙ го направи?

06 Декември, 2023

Липсващият фискален консерватизъм – новата дупка по пътя към еврозоната

Европа не вярва на бюджетни дефицити. Затова от БНБ тактично намекнаха, че може да почакаме още за Еврозоната пореди липсата на фискален консерватизъм. Какво включва той и защо банковият ни сектор също може да изиграе решаваща роля?

06 Декември, 2023

Ще стигнем ли края на пътя без Лукойл?

Тука има, тука няма… „Лукойл“. Гъстите облаци над рафинерията напоследък, накараха ръководството й да заговори за оттегляне от България. Но ще има ли живот и след „Лукойл“ за страната ни и какви ще са последствията, ако това се случи?

06 Декември, 2023

ТЕЦ-ов удар: Ще се сблъскат ли нискоемисионните очаквания с реалността

Търсенето определя предлагането. Стар, но златен принцип, който важи дори за специфичният пазар на въглеродни квоти. А на него дори и с просто око се вижда, че има проблем. Защо цените падат и коя може да е причината за това?

06 Декември, 2023

Заедно с големите: INSAIT получи покана за участие в първия глобален Алианс за изкуствен интелект в света

Един български научен институт получи покана заедно с още 50 организации да се включи в „отглеждането” на отворен, но безопасен AI. От кой е поканата и кое е предизвикателството, което го очаква?

05 Декември, 2023

Борислава Налбантова: Лидерството идва с последователите, не от позицията

Добрият пример често е най-успешният "управител" на организацията. Той е достатъчен, за да увлече и служителите, и пазара в едно цяло. А мениджърите, които успеят да го постигнат, пригежават най-мощната стратегия за устойчивост.

23 Ноември, 2023

След успеха – уволнение: Защо се стигна до драмата около създателя на ChatGPT?

Силициевата долина обича прецедентите. След като вдъхна живот на компанията OpenAI и чат-бота ChatGPT, той се оказа излишен за ръководството на компанията. Както и без дял в нейната собственост. Защо се стигна до тук и какво следва за гения?

10 Ноември, 2023

Вратичката с дерогацията на Лукойл : Как работи схемата?

ЕК проверява България след разследване на „POLITICO“ за „Лукойл Нефтохим“. От него става ясно, че към рафинерията има сериозни подозрения за заобикаляне на дерогацията. Но как е работила схемата и КОЛКО ТОЧНО в зелено са „отплавали“ през Черно море?

Още