Интервю

Йонко Чуклев: Изпълнителните директори на Big Tech винаги печелят

Има един индекс, към който Америка е особено чувствителна. Той е само за Избраните – неземно проспериращите технологични компании. А когато там има проблем, всички в Щатите имат проблем.

01 Април, 2024

NASDAQ настъпи газта! Вече пореден месец индексът не се спира и ускорява възходящата си динамика. Както и печалбите, които носи на мнозина щастливци, избрали да заложат на акции на най-големите технологични компании в света. Привидно изпаднали в затишие, те се готвят за нова „буря“ от инвестиции в растеж. А една от тях се очертава да бъде новата внушителна надежда за „бум“ на трендовете и безспорен лидер, който ще размести подредбата на върха на Big Tech. 

„Недосегаем“ ли е NASDAQ от лоши поличби?

Следва продължението: Разговор за новостите в сектора със зам.-председателя на PARAi Йонко Чуклев.


Г-н Чуклев, особено ми е приятно, че Ви виждам пак. След последния ни разговор за постиженията на българската роботика си обещахме нова среща. Първият ми въпрос е NASDAQ  ли в момента е "коронованият цар" и колко важен е той за американската икономика?

Или NASDAQ, или NVIDIA, не знам кой точно е коронованият или некоронованият цар. Общо взето NASDAQ е - може би -  звездата, защото в Америка има един израз - „401 милионер”, което всъщност е акроним за това, че когато ти си инвестирал спестяванията на борсата и в частност на NASDAQ, когато той скача, това води до едно много голямо усещане за богатство. И вече дори и хора, които не са били толкова заинтересовани от технологичния сектор, от акциите и т.н., му стават най-големите фенове. Поради каква причина? Ами поради причината, че им носи именно усещането за богатство. Така че всеки път, когато индексът скача, става звезда. Но това, общо взето, го видяхме с криптосектора, с Meta-вселената и сега технологичните акции са този некоронован цар.

На какво се дължи в дълбочина неговото изстрелване, защото е ясно - клиентите и потребителите искат да печелят…? Но насреща трябва да има някакво покритие. Какво толкова правят технологичните компании в момента, че да са изключителни?

Ами откакто OpenAI стартираха небезвизвестния ChatGPT, от тогава започна една надпревара, защото предполагам, че повечето от зрителите видяха, но когато OpenAI пуснаха техния чатбот, тогава всички други в технологичния свят имаха разработки. Бяха „на тъмно” още, но всички имаха разработки. И тук, в този момент, той ги принуди да действат бързо. Нали знаете, Facebook пусна своя голям езиков модел, след което Google Bard, въпреки че той направи една фактологична грешка, но това е именно, защото ги принуди да действат по-бързо, отколкото трябваше. Плюс това, дори в България си имаме голям езиков модел. Има един интересен алгоритъм, който следи колко пъти една публична компания споменава думичката „изкуствен интелект” в обявлението си към акционери, борса, и в третото тримесечие на 2023 г. беше един абсолютен пик, когато вече дори компании, които нямат много общо със сектора споменават как ще правят продукт с изкуствен интелект, как ще оптимизират с помощта на изкуствения интелект. Това цялото нещо подхранва печалбите и приходите на компаниите и като резултат индексите бележат такива ръстове. В случаи като NVIDIA, които са малко по-особени, там фундаментът е свързан с това, понеже знаете, тe оперират центрове за данни, правят страхотни CPU-та (процесори), без да им правя реклама, но за мен е така. При тях търсенето е на ниво. Така че, ако мога да щрихирам фундамента, би бил това.

Във всяка компания, в който и да е сектор, от enterprise software, през финанси, банкиране и т.н., се обещават феноменални ефективности, подобрения, оптимизация и какво ли не, от изкуствения интелект. Всичко това води до един абсолютен бум. 

Спомням си, че имаше време, когато почти всеки месец една от големите компании - било Google, било Apple, било Amazon, излизаше със заявки за фундаментално ново изобретение, откритие в почти всяка сфера. Обаче, сега изглежда, че има леко успокояване и затишие. Продължават ли инвестициите и разработките на нови технологии извън изкуствения интелект или в момента компаниите са се фокусирали основно върху него?

Те продължават разработките паралелно, независимо от всичко друго. Нещо интересно - има една компания, която прави ново поколение хуманоиден робот. Тя получи финансиране от NVIDIA и от други големи компании. В сферата на роботиката има интересни проекти - дали е в навигацията, дали е в механиката на изделието, но чисто и от пиар гледна точка, това, което се изкарва на пазара повече, разбира се, е свързаното с изкуствения интелект. 

Обаче през седмицата големите фондове на Уолстрийт започнаха да разпродават акции именно на технологични компании. Отново ли е свързано това с желанието за бърза печалба и да се използва пикът в момента? Или започва да се появява едно усещане за корекция на балона?

Аз продавачите малко ще ги разделя в две групи и ще дам пример за всяка група. В края на януари тази година имаше един интересен момент за повечето хора, които малко повече следят борсите. Той беше, че излизат новини за приходите и печалбите на Microsoft, на Google. Те бяха добри, ръстовете бяха двуцифрени, на годишна база говоря. И тогава се случи една разпродажба. Много журналисти и анализатори се запитаха - добре де, на какво се дължи? Моят отговор беше следният - пазарите тогава видяха добри резултати на тези компании, но те не очакваха добри резултати. Те очакваха отлични, да не казвам „извънземни” резултати. Просто защото очакваха изкуственият интелект толкова да „побутне” приходите и печалбите, че да видят едни съотношения, които ги видяхме, може би, само при NVIDIA. Едната група продавачи, това са тези, които може би си дадоха сметка, че изкуственият интелект може да е революция, но той няма да е революция от днес за утре. И това, че ChatGPT набра от 0 до 100 милиона абонати за много кратко време, не означава, че всеки проект, който стартирате, може да стане успех за шест месеца, година или дори две. Така че това е едната група - групата на отрезвяването. Другата група, която мисля, че повечето биха разбрали, това е групата, която прибира част от печалбите, естествено, понеже това си е техника за инвестиране. Когато скочи примерно с 50%, прибирате си половината печалба, останалата може да я оставите, независимо от всичко, но една група от хедж фондовете, които разпродаваха, със сигурност са такива.

В тази връзка можем да направим същата асоциация с ударното разпродаване на акции от страна на CEO-та на големи компании - Google, Facebook… В последно време самият Джеф Безос завърши един рунд  на стойност около 8,5 млрд. долара. Това ли е отново причината? 

Аз от техните разпродажби си извадих един закон. В кавички казвам закон, разбира се. Колкото по-големи очаквания има свързани с една акция, обикновено толкова по-големи са разочарованията. И това е много важно в контекста на борсите, просто защото всички изпълнителни директори много добре виждат какви са очакванията и че в много голяма част от случаите, те очакват нещо, което би отнело в технологичния свят три или четири години. И отборите им го казват, екипите, които се занимават с това, а борсите го очакват да стане за година и половина. В такава ситуация какво става, когато имате една хиперболизация, едно леко балонизиране на цената и съответно вие знаете, че инвестициите, в която и да е технология, няма да ви го донесат след една година, а ще ви го донесат след четири? Тогава се получава едно раздуване, което всеки, който е много запознат с компанията, а при всички случаи няма по-запознат с компанията от изпълнителния директор, го използва, за да продаде, когато според него очакванията вече са много високи и в един момент ще се разминат с реалността. Или съответно да си купи в момент, в който вече вижда, че очакванията са охладени. Аз си спомням как Зукърбърг беше купил акции, когато вече точно амбициите, свързани с Meta-вселената на всички, се бяха охладили и се говореше, че това няма да е успешна инвестиция, а ще бъде по-скоро провал. В един момент, в който наистина сантиментът за Facebook беше охладнял и акцията беше паднала, тогава той направи покупки. И съответно видяхме  какво стана миналата година с цената на акциите на компанията.

Нека сега да видим какво е положението компания по компания. Знам, че сте скептичен относно новите проекти на Tesla. Но все пак говорим за космически размер на финансиране. Не е ли това за сметка на самата Tesla, т.е. Мъск не залага ли прекалено много тежест и натиск върху нея, за да може да издържа другите му иновации, които изискват и страшно много пари?

Ще видим дали залага прекалено много. Към момента отговорът ми е не. Просто защото той работи с капитал на инвеститорите, който в момента не е прекомерно високо инвестиран в новия му хуманоиден робот, по мое усмотрение. Иначе, самата му компания, в частта с електромобилите, за мен е страхотна, просто защото те имат няколко преимущества, които на пазара малко други имат, включително софтуерът им за изкуствен интелект не е безизвестен. Производствената им технология е невероятна. Фабриките на Tesla, който е виждал видеа от техните производствени линии, знае, че просто нивото е много високо. Ще пострадат ли SpaceX, ще пострада ли Neuralink и т.н. покрай мини-еуфорията, която Мъск иска да направи покрай Tesla бота, трябва да видим тази година най-вече, понеже той обеща да даде новини, свързани с техния хуманоид, за който аз наистина оставам доста скептичен - какво ще прави това нещо, колко ще струва и може ли да е толкова ефективно, колкото се залага, просто защото съм виждал доста такива неуспешни проекти. На база на това се базира скептицизмът ми, не на база на нещо друго. Така че тази година според мен ще бъде определяща във връзка с това дали ще пострадат другите му проекти или това ще бъде нещо като варианта на т.нар. Cybertruck, около който, знаете, имаше една еуфория, но после нещата вече се уталожиха.

Това не е ли индикатор, всъщност, за вътрешни проблеми в компанията, т.е. нейният потенциал вече започва да намалява лека полека или за един тренд, в който просто технологиите се сменят и чиповете стават по-актуални от електромобилите?

Тук по-скоро проблемът не е в Tesla, по мое усмотрение, а че китайският конкурент BYD наистина много сериозно вдига нивото.  Също, ако трябва да направя едно обосновано предположение, бих казал, че Tesla отново ще успее да задмине BYD по производство, най-вероятно и по продажби, но там просто говорим за една ожесточена конкуренция. Знаете, че вече Китай има много сериозни инвестиции, както в добива и преработката на всичките метали, които са свързани с електромобилите, след което вече се позиционира във веригата на доставките и накрая -  кое е черешката на тортата?  Ами тя е производството на електромобили, където също искат една доминираща позиция. Така че там наистина мисля, че Tesla се справя добре, но това не означава под никаква форма, че конкуренцията спи. Именно ожесточената конкуренция за мен е причина за този дисбаланс и най-вероятно, отново казвам, в този момент, чипове и електромобили, ще се изравнят като пазарен интерес.

В момента, пазарната капитализация на Tesla е 630 милиарда, а пък на NVIDIA е близо 2 трилиона. Така че тук, ако трябва да направя едно обосновано предположение за бъдещето, ще е, че ще дойде момент, в който отново ще се изравнят. 

Добре, ако сега погледнем малко в перспектива и отново се върнем на Nvidia, бих Ви попитал - тя ли е компанията в следващите няколко години, която ще се очертава новият технологичен гигант - икона на САЩ? Защото допреди няколко години тя беше популярна по-скоро сред геймърските среди и беше тяхна предпочитана марка поради картите за компютри, които произвеждаше? 

Знаете че аз, да си призная, много харесвам NVIDIA и наистина виждах перспектива в компанията още преди 5-6 години, защото техните CPU-та, които се ползваха в геймърските среди, после се ползваха за криптокопачки в един определен момент и сега се ползват в тежките изчисления, свързани с изкуствения интелект. Сега, компанията е такава, че тя има няколко дивизии. Дори в момента, между другото, има интересни планове да направи чип конкретно за компаниите, които оперират центрове за данни и тяхната стратегия генерално ми харесва. Мисля, че болшинството сме имали CPU на NVIDIA в компютрите ни, всеки може да се даде оценка, но аз лично съм доста доволен. Вече като третата най-скъпа компания в САЩ и пазарна капитализация близо 2 трилиона, която надвишава БВП-то на много държави, тя няма как да не е в светлината на прожекторите в рамките на 2024-та със сигурност. 2025-та също най-вероятно, освен ако някоя компания не излезе с нещо още по-гръмко, за да може тя да излезе от светлината на прожекторите. 

В този смисъл как се движи съревнованието, няма да го наричам сблъсък, защото не е точно такъв, но какво прави NVIDIA и какво прави Samsung, която наскоро излезе с новина, че има нов чип с по-висока възможност за памет?

Там съревнованието от една страна е в R&D или в развойна дейност, казвано по-просто, и от друга - на пазара. Сега за мен в развойната дейност NVIDIA се справят малко по-добре, чисто като параметри към настоящия момент. Отново, ако Samsung извади нещо, което да ме опровергае след половин година, бих го казал тогава, но към момента, в развойната дейност NVIDIA се справя отлично. И от друга страна, това, което е вторият компонент, което ме кара пак да харесвам компанията е следното: миналата година, когато компанията-майка зад TikTok, небезизвестната ByteDance, искаше да купи CPU-та, за да могат нейните изчислителни операции да минат на следващото ниво, тогава мисля, че за 1 милиард, ако не ме лъже паметта, бяха подписали договор с NVIDIA. И от това, което мога да кажа като опит е, че когато става въпрос за тези високоизчислителните машини, на първо място в съзнанието на всеки, който има нужда от такива, идва NVIDIA. Вече, ако те нямат възможност да доставят, ако цената не ги устройва или ако доставката е забавена, тогава се минава на следващия доставчик. За мен това е причината за момента компанията да изпъква повече. Отново - трябва наистина някой конкурент да достави нещо, което е със сходни параметри, ценово и т.н., за да може да си говорим за спад на NVIDIA.

От всички големи технологични компании в момента - отстрани изглежда като че ли Facebook или Meta срещнаха  най-много неудачи с реализирането на техните проекти. Какво е положението сега? 

Аз лично се радвам, че вече отшумя тенденцията с Meta вселената, която аз лично не харесвам и не мисля, че това нито е силата на Facebook, нито в този вариант, за който се говореше, е нещо, което ние с вас можем да ползваме на ежедневна база толкова често, колкото самият Facebook говори. Това, което наблюдавам е, че когато изнесоха техния голям езиков в модел - така наречената "Лама" и също обявиха, че искат да се фокусират върху изкуствения интелект, те направиха нещо хитро. Пуснаха го свободно по малко сходен маниер, по който Google пускат голяма част от нещата си - open source, просто защото хората свикват да работят с тяхната технологична екосистема и в един момент те получават много безплатни технически идеи, иновации и т.н. Така че да обърнат фокуса си от Meta-вселената към изкуствения интелект смятам, че е нещото, което им е необходимо и мисля, че това би подобрило операциите им. Миналата година пазарът също го видя и заради това в акцията видяхме едно страхотно възстановяване. Тук въпросът наистина е върху чия екосистема и върху кой голям езиков модел ще работят една огромна част от разработчиците в световен мащаб. Ако това успее да бъде Meta, тогава компанията си е осигурила едно предимство за следващите 3-5 години, бих казал.

При Amazon в последните няколко месеца също има затишие на сензационни новини, но Вие вероятно разполагате се с малко повече информация. Готвят ли нещо ново или поне има ли тенденция в тази година да върнат обратно светлините на прожекторите върху себе си?

При Amazon не е толкова лесно. Там дори всичките новости, които готвят не ги знам в пълнота, естествено, но очевидно е, че светлината на прожекторите няма да се върне с магазините Amazon Go, които са безкешови. Няма да се върне най-вероятно и с новия асистент за търговия, който е копилот и помага на компаниите да пазаруват. В един момент се говореше, че тези чатботове и големи езикови модели дори биха могли да изместят самия Аmazon. Тяхната сила винаги е била в невероятно автоматизираните fulfilment центрове, складови пространства и цялостната им операция е на много високо ниво, до такава степен, че и в Европа ще почнат да доставят в същия ден, в който правите поръчката си. Ако говорим за проекти, които са свързани с роботика, няма да имаме хуманоид, който да разпределя нещата по складовете, поне в рамките на тази година със сигурност.  Очаквам по-скоро да се концентрират върху това да пораснат приходите им и да пораснат печалбите им, което ще стане въз основа на техния алгоритъм за препоръки, базиран да накара хора да купуват по-често, което не е толкова секси, колкото другите неща на пазара, но въпреки това, покаже ли правилните цифри - ето това според мен може да го върне.

Джеф Безос трябва да измисли наистина нещо много голямо, за да може да върне Amazon в светлината на прожекторите, но ако трябва аз да предположа кое би било това, не очаквам то да е някаква огромна технологична новина, нововъведение.

За финал, искам малко да ви провокирам, задавайки въпрос, който отново е с малко по-далечен хоризонт. Смятате ли, че в следващите една-две години предстои корекция на цените и, изобщо, на състоянието на сектора, като реални възможности и резултати в сравнение със сега? Питам ви защото, възможно ли е една компания - била тя технологична, била много добра, иновативна, но да се занимава успешно с толкова много проекти в различни области, които трябва да бъдат реализирани и на всичко отгоре много бързо?

Че може, ние го виждаме. Дали трябва, вече е другият по-важен въпрос. Но корекции сигурно ще има. Спомням си, че аз съм държал акция на NVIDIA, когато мисля, че 2021 г. или 2022 г., беше паднала с 50% в рамките на годината. Нещо такова беше. И Netflix съм държал, когато падна отново с огромен процент в рамките на 2022. Обаче на фона на сегашната перспектива, това огромни корекции ли бяха, падна ли цената в дългосрочен план – не. Тук, за съжаление, хората от Федералния резерв, ако решат да напечатат още една огромна маса пари, както в началото на COVID-пандемията, могат да объркат всяка прогноза, която ще дам, но основното, което бих казал, е, че корекции със сигурност ще има, просто защото, когато вече пазарната капитализация, т.е. колко струва целият капитал на една компания, вече надминава БВП-то на големи държави, какви приходи и печалби трябва да ви разпредели тази компания, че да може да го оправдае това нещо - очевидно, много големи. Така че това би ми била кратката оценка и във връзка с предходните въпроси, трябва да се има предвид, че инсайдърите, изпълнителни директори и прочие в компанията, те не печелят, само когато акцията скача противно на общоприетото, а печелят и от флуктуациите. И, може би, за разлика от по-голямата част от дребните инвестиции на пазара знаят как да се възползват от флуктуациите. Така че, казвам го да имат предвид зрителите, че част от хората вътре в компанията нямат винаги интерес акциите само да се вдигат, което би обяснило част от събитията, които се разиграват в план 12-24 месеца.

NASDAQ САЩ борси търговия акции NVIDIA Tesla Facebook