Интервю

AI, войникът: Как изкуственият интелект надделява над хората при военни конфликти?

Военните конфликти вече се печелят от изкуствен интелект, а не от хора

05 Декември, 2023

Кое е общото между изкуствения интелект, военната индустрия и публичното предлагане на акции? Обединява ги една българска компания, основана през 1999 г., която 20 години по-късно извървя пътя от пионер до холдинг със солиден бизнес и в трите. Понастоящем тя изпълнява проекти в областта на сигурността към Европейския фонд по отбрана, свързани с изкуствен интелект. Към това компанията участва в разработки, които стоят в основата на изграждането на общата военна стратегия на страните-членки на съюза.


Г-н Йорданов, изглежда, че промените в технологичния сектор нямат край. Докъде ще стигнат те?

Много е трудно да се каже къде ще стигнат, но ако наистина погледнем - последните много малко десетилетия минахме през няколко големи революции и сега сме в началото на поредната с изкуствен интелект.

Скърцащата икономика, обаче, няма ли да отнеме статута ви на отличници на ИТ индустрията?

Макроикономически сега наистина очевидно в последните години има доста сериозни сътресения, включително и геополитически. Както виждаме, обаче, големите ИТ компании са тези, които имат най-голям шанс да са водещи в сферата на изкуствения интелект, защото той изисква сериозни ресурси и въпреки че малки стартъпи могат да правят суперинтересни проекти и пробиви в сектора, моите очаквания са големите печеливши да бъдат технологичните гиганти, притежаващи ресурсите за реализиране на тази революция.

Затова мисля, че големите ИТ компании от S&P 500 са в доста добро положение и индикациите са, че ще успеят да се възползват от вълната, защото комуникират по темата много динамично, включително с инвеститорите.

Да, те ще спечелят със сигурност от процеса, но AI го виждам като нещо, което ще направи сериозна промяна, позволявайки на компании от други сектори да са много по-конкурентни.

Има ли още нещо след неговото въвеждане, което предстои и ще ни изненада?

Много е трудно да се прогнозира напред и ако погледнем към тези, които се опитват да прогнозират най-добре – писателите на научна фантастика, но според всички написани досега книги трябваше да сме в летящи коли, но не сме. А никой не предвиди много по-елементарни неща, които имаме в ежедневието си. Това, което се опитвам да кажа е, че наистина траекторията, по която се движим е такава, и, съответно, скоростта, с която го правим, става все по-бърза. Ако погледнете технологиите как са се развивали в последните хиляда години, то сега дори е не експоненциално ниво, а още по-бързо. Ако се върнем 500 години назад, промяната за това време не е била толкова голяма, колкото е сега за няколко месеца от гледна точка на технологиите и това, което позволяват на бизнесите. Така че AI ще има много сериозен ефект върху тях, дори ако погледнете в здравеопазването, вече имаме един много значим инструмент за продължаване на научно-техническия прогрес, който вече няма да бъде продължен само от хора, както е било досега, а от хора с помощта на изкуствен интелект.

Ще надмине ли в този смисъл изкуственият интелект възможностите на своите създатели?

Ние, хората, сме интелект на биологична основа, карбон-базирани интелигентни същества, затова няма теоретична причина да се създаде подобно ниво интелект или по-голямо на друга основа, в случая на силиций.  Смятам, че няма теоретични пречки за това нещо и цялата наука сочи в посока, че няма нещо друго ексклузивно извън материалния свят, което да прави човека човек.

В крайна сметка всичко се свежда до нашите неврони и как те комуникират помежду си, което създава т.нар merging property, еквивалент на човешкото усещане и всичко останало.

Това може да се случи и върху друга основа, както в момента сме тръгнали – на силиций. Смятам, че за интелекта няма само един път, защото в крайна сметка той е възможност за постигане на решения, които могат да се постигнат по съвсем друг път на развитие. Изкуственият интелект може да не дублира едно към едно човешкия, но да го изпреварва в сфери, в които първият изостава. 

Как ще изглежда ерата на Ai за бизнеса?

Като намерения моите впечатления са, че вече го заявяват практически всички компании от всички сектори и сега идва моментът на втората фаза – да се види със средствата, които са налични, кои са реалните задачи за решаване и начините за подпомагане на конкретните бизнеси да са конкурентноспособни. И тук вече стигаме до решения, които са доста специфични за различните бизнеси, но вече има мноо такива, които са в ход днес.

Може ли да споменем някои от тях?

Ще дам пример от нашата индустрия, тъй като ежедневно се сблъскваме с това нещо като индустрия по разработка на софтуер.

В нея продуктивността на един програмист буквално се утрои, ако той може да ползва средствата, които се появиха на пазара.

Става дума за готови решения, с които всеки един човек може да борави. Те помагат за това да се пише по-бързо и по-качествен код, както и да се тества по-ефективно. Моите очаквания са, че всеки един от нас в тази индустрия ще трябва да се адаптира и да почне да ползва тези средства или производителността ни ще изостане сериозно в сравнение с тези, които вече го правят.

Наскоро придобихте компания, която е в сферата на изкуствения интелект. Как оценявате тази инвестиция и какви са перспективите пред нея?

Имахме съвсем целенасочена стратегия да включим в групата компания, която специализира в областта на изкуствения интелект, защото виждаме потенциала и търсенето, което има в момента. Data Breed специално има много интересни разработки в сферата на machine learning, основно с приложенията за ритейл. Те работят с компании за онлайн продажби, на които помагат с набор от решения да увеличават приходите си. На практика всеки един човек, който посети техния уебсайт получава много по-персонализиран experience и се увеличава вероятността той да купи някой от продуктите.   

Предполагам има връзка между компаниите, които придобихте – питам Ви това, защото имате такава, която е ангажирана в един доста интересен сектор - този на отбраната?

И за съжаление, не толкова за нашия бизнес, колкото за нас като хора, той става все по-актуален в последните години с последните геополитически развития. В Европа също виждаме осъзнати и много по-целенасочени усилия в сферата на отбраната и виждаме увеличенията в бюджетите на големите европейски държави за отбрана, така че секторът е в доста активно развитие. В него се наблюдават също и доста проекти, които са свързани с приложения на изкуствен интелект и включително ние работим по два проекта на EDF (European Defense Fund), които пряко са насочени към такива технологии,

Така че в част от стратегията ни, с придобиването на една от компаниите, беше да имаме необходимия технологичен ресурс за реализирането на тези проекти.

Това ли е концепцията на съвременната отбрана, до голяма степен базирана на технологии и изкуствен интелект?

Да, и това се видя при конфликтите в момента, че до голяма степен решаващите фактори са доколко добра комуникация имат отделните звена и с какви технологии разполагат.

И тук има много интересна разлика в стратегията, която различните страни използват, защото американците направиха доста инвестиции в големи и скъпи дронове с много високо качество и високи технологии, заложени в тях, докато виждаме от другата страна срещу тях стратегия, която с доста по-прости и евтини дронове може също да постига добри резултати, особено при голям мащаб на летателните апарати.

От една страна, виждаме различни стратегии, а от друга, че в тези конфликти все по-голяма роля има технологията спрямо хората, които са on the ground. Изрично, проектите, в които участваме, са свързани само с отбрана и избягваме такива, в които се разработват офанзивни технологии. Като пример за приложение на изкуствен интелект в решение, по което работим в момента по Европейската програма за отбрана, е в сферата на cyber security, а именно използване на AI за откриване на атаки възможно най-рано.

В същото време този модел на отбрана не крие ли рискове, имайки предвид конфликта в Близкия изток и това, че израелската система за защита не се справи много добре с нападението на „Хамас“?

Там, доколото съм запознат, стратегията на „Хамас“ също е била за кратък период от време огромно количество дронове да направят, така че системата да бъде overwhelmed, което ни връща отново към тази концепция за евтини и много на брой атакуващи единици. Със сигурност е учудващо за целия свят, че Израел, предвид intelligence технологиите и капацитета, с които разполагат, не успяха да го предвидят и да вземат превантивни мерки.

За 2023 г. имате придобивания на три нови компании. Каква е връзката помежду им?

Досега исторически компанията е растяла органично, но в края на 2022 г. взехме целенасочено решение да допълним този ръст чрез разрастване с придобивания и сливания. Започнахме с компании, които са наши партньори и с които вече имаме изградени отношения – знаехме, че имаме много сходна култура на работа, както и, че са добри професионалисти. Така направихме първи три стъпки в тази посока, които целят няколко неща: първо, обединявайки сили повече хора, смятам, че всеки от нас ще постигне по-бързо целите, които си е поставил и всяка от тези компании ще може да се развие по-бързо, също така, има много синергия, която може да търсим между отделните бизнеси и в момента това е част от важните неща, които правим след самите сделки, а именно - да видим как самата група може да подпомогне всеки от отделните бизнеси и, не на последно място, мотивация на всичко това е и диверсификацията от гледна точка на клиентска база.

Коста Йорданов е основател и изпълнителен директор на „Бианор Холдинг“. През 2023 г. бизнес групата придобива три нишови софтуерни компании, както и продължава да развива платформата си за стрийминг на спортно и развлекателно съдържание FITE. Какво още гледайте в цялото интервю в публикацията.

Коста Йорданов AI изкуствен интелект ИТ сигурност