Икономика

След успеха – уволнение: Защо се стигна до драмата около създателя на ChatGPT?

Силициевата долина обича прецедентите. След като вдъхна живот на компанията OpenAI и чат-бота ChatGPT, той се оказа излишен за ръководството на компанията. Както и без дял в нейната собственост. Защо се стигна до тук и какво следва за гения?

23 Ноември, 2023

Светът е в плен на уволнението, последвалото желание за преназначение и фактическото назначение в Майкрософт на създателя на ChatGPT Сам Олтман. Историята на успеха му е историята на модерния нов свят на изкуствения интелект, развитието на сагата с уволнението му може да покаже тенденция в този нов бизнес сектор, която да ни разкрие накъде ще поемат големите.

Впечатляващото в тази драма е обаче не толкова факта на освобождаването на Олтман, колкото начина, по който е структурирана компанията OpenAI, стояща зад чат-ботa, побъркал света. Представяме ви невероятната й структура, за да стане ясно как се формира дружеството, което може да си позволи да уволни своя основател.

Структурата

Американската телевизия CNBC е получила достъп до сложната йерархия на OpenAI и публикува детайлите.  Компанията бе създадена през 2015 година от Олтман, Илон Мъск и други предприемачи от Силициева долина с единствена цел да развива изкуствения интелект, който да се използва от хората. Именно заради това и в началото тя е изградена като дружество с нестопанска и идеална цел. Името на тази организация е OpenAI Inc. Тя се контролира от т.нар. борд на директорите, който стои най-горе в йерархията. Членовете на борда имат изключителното право да избират и отстраняват други директори, както и да определят размера на борда. Освен това те имат право - при мнозинство в гласуването - да предприемат каквото и да е действие без предварително известие или официално заседание, стига мнозинството да даде писмено съгласие.

"Тази компания е създадена, за да гарантира безопасната разработка на универсален изкуствен разум в полза на цялото човечество", се казва в основополагащите й документи.

В развитието на компанията настъпват някои промени, които свеждат членовете на борда до няколко човека, заради конфликт на интереси и спорове с друг съосновател - Илон Мъск. Той се оттегли през 2018 г. след като опита да поеме контрол над проекта, но именно структурата не му позволи. Така решенията, като това за уволнението на Олтман, стават прекалено лесни за членовете.

Най-долу в структурата пък е OpenAI Global - дружеството, което на практика върши развойната и бизнес работата и в което наскоро именно Майкрософт инвестира 13 млрд. долара. Между най-горното и най-долното ниво пък има редица други дружества с различни цели.

Самият Олтман, макар и изпълнителен директор, и макар и създател на идеята, няма дял в структурата на компанията, което е абсолютно непривично за този свят. Липсата на собственост от страна на Олтман беше проблем за инвеститорите още преди години, защото липсата на материален интерес в Силициевата долина се смята за сигнал за потенциален разрив с основните акционери. Оказва се, че Олтман е отказал да участва в структура, която му дава акции по право като основател. Този вид акции са едни от най-разпространените инструменти за защита на основателите от загуба на контрол над създадените от тях компании и с цел защита именно от решенията на борда на директорите. Благодарение на това свое решение Олтман бе уволнен по време на онлайн среща с борда, твърди бившият вече президент на компанията Грег Брокман.

И още нещо, засягащо начина, по който се разпределя печалбата в компанията.

Към днешна дата капитализацията й на пазарите е почти 90 млрд. долара и според почти мнозинството анализатори всичко се дължи на Олтман.

Когато дружеството с идеална цел създаде бизнес звеното OpenAI Global, бе определен таван за възможния дивидент на инвеститорите. Той е равен на множител от 100 единици, което означава, че за всеки инвестирани 100 долара могат да се получат обратно най-много 1 долар печалба. Разликата от милиарди се налива към компанията с идеална цел.

"Основният бенефициент на организацията с нестопанска цел е човечеството, а не инвеститорите", пише още на сайта на компанията.

Мястото на Майкрософт

Особено интересно е мястото на Майкрософт в структурата на OpenAI, защото гигантът е най-големият инвеститор, а и защото е новият работодател на Сам Олтман. Заради дела на Майкрософт, който е огромен, се налага OpenAI да измисли начин, с който хем да задоволи търговския интерес на компанията, хем да запази своята мисия на дружеството с нестопанска цел. Оказва, че техтитаните от Майкрософт са наясно със ситуацията още в самото начало през 2019 година и се съгласяват да са стратегически, развоен и търговски партньор на OpenAI, но и да се примирят с ограничение в достъпа до собствен капитал.

Така се стига до решението, при което Майкрософт не е част от борда на директорите, който както вече обяснихме има последната дума във всички тежки решения.

"Въпреки че партньорството ни с Майкрософт включва многомилиардна инвестиция, OpenAI остава напълно независима компания, управлявана от OpenAI Nonprofit. Майкрософт няма място в борда и контрол. Майкрософт е напълно "изрязан" от всички търговски и IP лицензионни споразумения", пише още в устава на OpenAI.

Изводите

Историята за създаването, структурирането и работата на OpenAI, както и тази за уволнението на Сам Олтман и последващото му наемане в Майкрософт, е историята на нашето бъдеще. Дълго време изкуственият интелект бе тема от научно-фантастичните книги и филми, с времето се превърна в неизбежно, но и неясно бъдеще, а днес е просто настоящето.

И както всичко, което променя света ни, ИИ ще се превърне в бизнес. Чистите помисли на учените, разработчиците, филантропите и утопистите ще бъдат заместени от екселски таблици, печалби, дивиденти, власт, влияние и политика. И светът трябва да бъде готов за това. А превръщането на утопиите в бизнес не е задължително нещо лошо, дори напротив.

Open AI ChatGPT уволнение драма Сам Алтман