Икономика

САЩ и ЕС между алуминий и стомана: как ще се развие спорът?

Металите скараха Големите... Вносът на алуминий и стомана е предмет на спорове между ЕС и САЩ вече две години. Защо Европа наложи контрамерки срещу американски стоки и как ще се развие спорът между двете страни?

10 Януари, 2024

Европа и САЩ постигнаха временно споразумение за митата помежду си, оставяйки вратата отворена за окончателно решение. Двете страни обещаха, че ще седнат отново на масата на преговори, след като стане ясен резултатът от изборите в Америка, задаващи се в средата и  края на 2024 г.  

А дотогава се разбраха да преустановят „приятелския огън” по границите за вноса си. От своя страна, САЩ поеха ангажимента да запазят безмитния статут на стоманата и алуминия от Евросъюза до март 2025 година, докато Брюксел също не предприема ответни мерки, съобщи Европейската комисия, цитирана от Ройтерс. По този начин САЩ ще спестят на Брюксел в рамките на 15-месечното удължаване обмитяване от 25 на сто върху стоманата  и 10 на сто върху алуминия. Припомняме, че таксите бяха наложени през 2018 г. от бившия американски президент Доналд Тръмп, който отново се е запътил към Овалния кабинет в Белия дом и може да обърка хода на плановете за крайна сделка. 

На мястото на митническите вземания САЩ въведоха квоти от януари 2022 г. за период от две години.

Тази система позволява вноса на до 3,3 милиона метрични тона стомана и 384 000 тона алуминий в САЩ без мита, отразявайки минали търговски количества, като допълнителни обеми подлежат на облагане с мита.

Въпреки това ЕС се оплака, че тази система е твърде строга и стоманата от съюза е била обект на американски мита за 264 милиона долара миналата година, а ЕС просто е отменил ответните мита. 

И така вместо до свободен търговски обмен се стигна до „размяна” на искри, която прерасна в контрамерки от страна на Брюксел, който на свой ред наложи мита върху мотоциклети, напитки и други продукти, пристигащи отвъд Океана.

„Размразяването на търговския лед" в позициите не настъпи дори преди срещата на върха във Вашингтон през 2023 г., на която настоящият държавен глава Джо Байдън бе принуден отново да постави на пауза таксите за двата метала. В противен случай длъжностни лица от американската администрация предупредиха, че от 1 януари 2024 г. налозите от ерата на Тръмп трябва да влязат отново в сила, ако не бъде постигнато ново споразумение.

Отделно от основните търговски дебати беше обсъдено и предложение за допълнително споразумение към европейските производители. Става дума за изключение от правилата „Произведено в Америка“, свързани със субсидиите за батерии за електрически превозни средства съгласно Закона за намаляване на инфлацията. 

Въпреки появилите се разногласия САЩ и ЕС запазват усилията си за постигане на обща тарифна зона, в която ще могат да участват и трети държави, отговарящи на определени изисквания за членство.

Една от целите на „Клуба” е да бори нелоялния внос, създавайки тарифен блок за алуминия и стоманата, идващи от държави с непазарни икономики. 

Мерките са насочени главно срещу Китай, а ЕК вече заяви намеренията си да разследва местни компании за получаваните субсидии. Примката определено се затяга, но интересно, за кой ли?

Европейски съюз САЩ търговска война мита внос