Икономика

Новите рекорди на S&P 500 крият стари опасности

На Уолстрийт цари исторически оптимизъм, а фондовите индекси се "пръскат по шевовете". Фойерверки преди буря ли са това или всичко отново ще утихне?

01 Март, 2024

На най-големия фондов пазар в света цари оптимизъм. Ралито, стимулирано от бума на изкуствения интелект, продължава, а основните индекси продължават да кръжат около рекордните върхове, до които се доближиха в края на 2023 г.  Широкият пазарен индекс S&P 500 вече надхвърли своя пик от 5 хил. пункта. Биковете на Уолстрийт са ненаситни – оставили се на голямата пазарна инерция, те следят отблизо как цените на акциите на вече достатъчно големите компании продължават да поскъпват, надувайки балона, който във всеки един момент може да се спука под натиска на рогата им. 

Това явление обаче не е нищо необичайно за пазара – виждали сме го и преди като предвестник на борсовите кризи. И въпросът, който поражда е какво всъщност чакат инвеститорите? Широкият индекс на Wall Street да прескочи психологическата граница от 5 хил. пункта (което вече се случи), да напредне до прогнозите на анализаторите, подчинени изцяло на пазарния оптимизъм, и в някой момент вероятно да се срине като по исторически образец.

Това се случва и през есента на 1929 г., когато редица американци избират да инвестират в акции на все по-популярната Нюйоркска фондова борса (NYSE) без да осъзнават как изкуствено надуват цените на книжата на листнатите компаниите и как в рамките на няколко дни (от 24 октомври до 29 октомври), сериозен срив ще удари акциите в състава на Dow Jones. Борсовият спад се отразява деструктивно не само на пазара, но и на цялата американска икономика, тласкайки я към Голямата депресия.

По-късно Уолстрийт e разтърсен и от дотком балона в края на миналия век, когато напредъкът на технологиите и интересът към интернет повишават цените на акциите, игнорирайки традиционните индикатори за състоянието на компаниите, каквото е и съотношението цена-печалба. Много компании по това време фалират, книжата на други поевтиняват значително, което води до над 50-процентен на S&P 500, a технологичният бенчмарк NASDAQ изтрива впечатляващите 75% от стойността си.

Борсата се присъединява и към общата тенденция на спад по време на световната финансова криза от 2008 г. до 2009 г., когато брутният вътрешен продукт се свива с 4,3 %, а безработицата достига двойно по-високи нива, от над 10 %, цените на жилищата пък спадат с около 30 %. В този контекст S&P 500 се срива с 57% от върха, достигнат през 2007 до март 2009 г.

Широкият индекс на Уолстрийт, в ролята на най-голям барометър за цялостното представяне на икономиката и нагласите на пазара, в последно време отново попада в подобна тенденция. Бенчмаркът, обединяващ в себе си акциите на 500 компании, се движи упорито нагоре и сякаш сигнализира за нова поредица от върхове и сривове на пазара в условията на икономическа несигурност. 

Настоящия контекст цялостно напомня на затишие пред буря.

От една страна, изостреното напрежение покрай конфликта в Близкия изток рискува да ускори инфлацията, тя да накара Фед да отложи намалението на лихвите си, или дори по-страшно – да ги увеличи отново и да последва корекция. От другата стои факта, че пазарите са оптимисти – те вярват в разхлабването на паричната политика, вярват в силния сезон на отчетите и в инерцията на растежа на цените водещите акции в състава на S&P 500. Лошото е че това поскъпване става все по-концентрирано и рискува да предизвика пазарен срив. От индекс с 500 акции в състава си, широкият измерител се превръща в показател зависим от резултатите на компаниите в т.нар „Великолепна технологична седморка“ (Apple, Amazon, Alphabet. Meta, Microsoft, Nvidia и Tesla) , която е напът да изключи компанията на Илон Мъск от лидерската група и да събере още по-натясно големите амбиции на вманиачените по изкуствения интелект инвеститори. 

Това се вижда и при последните движения на пазара -  силното търсене на чипове, произведени от Nvidia, тласна компанията до челното място сред отговорние за повишението на S&P 500, повишавайки цената на акциите на компанията с 231% през последните 12 месеца. По-рано през февруари тя измести Amazon.com и застана на трето място по размер на пазарна капитализация в САЩ, а миналия месец Microsoft измести Apple. Надпревара на големите, в собствения им балон, която може да го спука ако инвеститорите продължат да влагат там. 

След представянето на отчета на Nvidia обаче се появи друга тенденция – хедж фондовете започнаха да продават рязко технологичните си акции, с най-бързите темпове от седем месеца насам, и да ги заменят с такива, при които се наблюдава по-ниска волатилност, например в областта на потребителските стоки. Доверието на пазара в технологичните книжа остава високо, но последните низходящи движения на индекса, обединяващ именно такива акции Nasdaq 100, поражда съмнение за устойчивостта на ралито оттук нататък

Разликата между шестте компании отговорни за ръста на индекса през последното тримесечие на миналата година и останалите акции в състава на широкия борсов индекс, е, че с изключение на тези шест лидера, спадът на печалбите (обединяващ действителни и прогнозни резултати) за другите 494 компании от S&P 500 се равнява на 10,5% за четвъртото тримесечие на 2023 г.

През първото тримесечие на 2024 г. картината ще е още по-контрастна – само четири от компаниите във Великолепната седморка вероятно ще генерират напредъка на S&P 500 - NVIDA, Amazon.com, Meta Platforms и Alphabet, показва справка с FactSet. 

Очаквано това накара някои от лидерите на мнения на пазара да повишат прогнозите си за индекса до нови рекордни нива. Няколко месеца след като представиха предишната си оценка, стратезите на Goldman Sachs и UBS направиха възходяща ревизия на очакванията си за нивата на индекса. През ноември от Goldman прогнозираха 4700 пункта, а в момента залагат на нива от 5200 пункта. Очакванията на UBS Global Research са още по-оптимистични – за 5400 пункта. 

Когато, обаче, тези нива се дължат на малка група компании има риск историята да започне да се повтаря. 

Челната десетка на компаниите с голяма пазарна капитализация сега съставлява 32% от общата пазарна стойност на S&P 500 и надвишава с около 6 процентни пункта теглото на десетката в пика на дотком балона през 1990 г., коментира Даниъл Гросвенър, директор на отдела за капиталови стратегии в Oxford Economics, цитиран от MarketWatch. Според него една промяна в посоката на големите би могла да доведе до срив на целия пазар. А балоните на пазара не са еквивалент на комфортно затворено пространство – те се надуват от въздушния оптимизъм на инвеститори, които игнорират високото налягане около себе си, засилено от икономическа и геополитическа несигурност, потенциална упоритост на инфлацията и сценарият, при който действията Фед не отговарят на очакванията. Така може да се окаже, че психологическият връх от 5 хил. пункта на S&P 500, достигнат този месец само  е надул балона – въпрос на разум и риск е дали инвеститорите този път ще го спукат. 

S&P 500 Уолстрийт борси финанси балон оптимизъм САЩ