Интервю

Бисер Манолов: Биткойн не може да бъде инвестиционен актив, той е твърде рисков

Биткойнът поскъпва рекордно, непредвидимо и рисково. Новите биткойн борсово търгувани фондове го направиха още по-атрактивен, засилвайки манията. Дали обаче тя е оправдана?

29 Март, 2024

Цената на биткойна катери исторически върхове, биковете на криптопазара тържествуват и всички се страхуват да не пропуснат възможостта. Това показва и индексът за страх и алчност. На този фон всички очакват предстоящия халвинг, случващ се веднъж на всеки четири години, при който възнагражденията на биткойн копачите се свиват наполовина.

Какво ни показва текущото състояние на пазара и какво да очакваме занапред? Потърсихме отговорите от финансиста и председател на борда на директорите на RYVYL  Бисер Манолов.


Господин Манолов, как инвеститорите могат да се възползват максимално от текущото състояние на пазара на криптовалути?

Първо искам да направя много сериозно уточнение, че биткойнът не е актив, който може да бъде третиран като инвестиция. Биткойнът е силно спекулативен актив, така че всеки, който инвестира в него, трябва да има абсолютно ясното съзнание, че подлага своя капитал на осезаем риск. Много хора купуват биткойн по една или друга причина и започват да го държат дългосрочно според техните разбирания, и считат, че това е инвестиция. Не, това не е инвестиция, няма характеристиката на инвестиция - това е много важно уточнение.

Ако разгърнем въпроса и обърнем внимание на новите спот биткойн борсово търгувани фондове, които бяха пуснати преди няколко седмици, ще видим как те се отразиха на цената на актива. По принцип компаниите, които емитираха тези фондове, не бих казал, че те имат някакво пристрастие към този високорисков дигитален актив. Те, реално погледнато, нямат никакво неистово желание да направят фонд и сами да инвестират в биткойн, а чисто и просто това е провокирано от желанието на техните любопитни клиенти.

BlackRock, която е най-голямата компания за управление на активи в света, не е станала рязко позитивна за биткойна като дигитален актив – тя просто има клиенти, които са любопитни да опитат как се държи този актив фактически и дали могат да направят, разбира се, някои доходности. Компаниите затова им предлагат тези ETF.

В момента ставаме свидетели на няколко успоредни ралита. Едното е на американския фондов пазар, другото е при цената на златото. Според Вас, коя е най-стабилната инвестиция?

Инвеститорите имат настройката, че централните банки ще започнат да намаляват лихвените проценти. Това е поради охлаждането на инфлацията и заради забавянето на глобалната икономика. Идеята е, че има такова настроение сред тях. И когато централните банки намаляват лихвите, тогава рисковите активи започват да повишават цената си. И това е причината да видим исторически най-високите нива при американските акции, а така също и на европейските. Апетитът на инвеститорите към рисковите активи се възвърна. На тези нива, разбира се, по-опитните търговци знаят, че не можеш да купуваш сляпо, защото става въпрос просто за рязко поскъпване.

Така че, ако мога да направя някаква препоръка към хората, които ни четат, без тази препоръка да бъде приемана като съвет за инвестиция, е да изчакат някаква лека корекция преди да направят своите покупки на някакви акции.

Златото е един актив, който има един такъв принцип, че не е инвестиция, а застраховка живот. Сред моите колеги има някакво такова вярване, а аз имам една теория, че когато и да купиш злато, никога не е късно.

Т.е. въпреки че в момента имаме исторически най-високите нива при цените на златото, аз лично считам, че леки покупки на злато и на сребро, разбира се, са разумни.

Г-н Манолов, индексът за страх и алчност по данни на Binance достигна изключително високи нива в полза на алчността. Това сигнализира ли корекция на криптопазара? 

По принцип прецизна методология на базата, на която може да се изчисли къде е честната цена на биткойн, липсва. Има различни методологии, но няма такава издържана методология. Вие казахте много точно, че този тип активи се движат най-вече от страха и от алчността. Това означава, че младите са съвършено неподготвени хора, които искат да направят бързи пари и без значение какво се случва от гледна точка на фундаментален анализ. Те купуват, защото всички купуват.

Тоест, страх да не изпуснеш движението. Това е т.нар. FOMO (Страх от пропусната възможност). Категорично има такова настроение в момента на пазара, защото прекалено много хора, които изобщо не се занимават с това,  скочиха в този пазар.

Има еуфория, но както знаем, винаги в един момент големите излизат и цената на това движение плащат най-малките.

Така че аз лично не бих препоръчвал покупка на биткойн на тези нива. Ние уточнихме, че биткойнът не е клас актив, който има типичните характеристики на инвестиционен актив.

Тъй като това е свързано с огромно търсене, ще успее ли всъщност предлагането на биткойн, което знаем, че е ограничено до 21 милиона единици, да му отговори?

Въпросът Ви е много интересен от много аспекти. Аз съм коментирал това с хора, които са занимавали с този бизнес, че от една страна ограниченото предлагане от 21 милиона единици е хубаво, тъй като има недостиг и търсене и цената винаги отива нагоре. В същия момент това отблъсква големите инвестиции.

Ликвидността е малко спорна при този тип активи, поради ограниченото предлагане. Т.е. това е и най-хубавото, и най-лошото за биткойна – ограниченото предлагане.

Аз обаче мисля, че това движение е малко изчерпано поради много причини.

Основните обеми в биткойна в момента не са с реална доставка, а са спекулативни, те са на марджин търговците. Този тип търговия, тя прави основните обеми в момента в биткойна. Т.е. силно спекулативната търговия.

Как предстоящият халвинг ще се отрази на пазара като явление, което се наблюдава веднъж на 4 години?

Тези, които са биткойн екстримистите, считат, че след халвинга ще има някаква корекция надолу, след което ще направим рязко движение нагоре. Това е типичното поведение на биткойна. Аз съм склонен частично да очаквам такъв тип поведение на биткойна след халвинга. Считам, че биткойнът ще бъде потърпевш на някаква форма регулаторна атака. Много хора наскачаха  да инвестират в такъв тип активи, които имат малко особен статут в различните юрисдикции. Смятам, че от друго място ще дойде проблемът на биткойна много скоро. Имам нещо предвид, но още рано да го споделя.

На пазара се появяват много конкуренти на биткойна в лицето на мемекойните. Смятате ли, че биткойнът ще запази лидерската си позиция или ще бъде изместен?

Биткойн е класиката. Никакъв спор няма. Той е нещо като старото злато. Всеки иска да го притежава. По отношение на мемекойните, това си е чиста лотария. Абсолютно 100% казино, повече от класическа пирамида. Те са толкова несериозни като фундамент. Ако ме питате за нещо сериозно, аз бих препоръчил Ethereum, Solana, Polygon. Това са сериозни неща. Всички, които са в сектора на децентрализираните финанси.

При последното си заседание Федералният резерв така и не промени лихвите си. Не промени и очакванията си за броя лихвени понижения през тази година. Как това ще се отрази на криптопазара?

Криптото по принцип през 2018-2019 година имаше някакъв шанс да се отдели като различен клас активи от традиционните финанси, но не успя да го направи. Така че в момента криптото има абсолютно типично поведение на един високорисков актив.

Това означава, че когато централната банка на САЩ промени лихвения процент, ще се държи като типично рисков актив. По отношение на Федералния резерв, това е много интересно и много дълга тема, но ще се опитам да бъда кратък.

По принцип Федералният резерв на Щатите не промени лихвения процент, защото явно нещо го притеснява. Представителите му виждат една инфлация, която уж спада, но не толкова колкото те искат.

Защо е така? Защото инфлацията в Америка е структурна, тя е вменена. Защо е такава? Защото виждаме, че много малка част от парите, които се „напечатаха“, образно казано, по времето на пандемията,  се изтеглиха от обращение.

И другото - американската икономика показва изключително устойчиви нива на трудова заетост, като никой от нас не го очакваше.

Тоест това прави инфлацията доста устойчива и де факто за тази година всички прогнозирахме, че ще имаме поне 3 пъти сваляне на лихвените проценти с по 0,25%.

Но да Ви кажа, няма да бъде учуден, ако това бъде направено само 2 пъти.Втората половина от годината очакваме такъв цикъл на продължаване на лихвените проценти.Така че не мисля, че инфлацията ще падне под 2% -  таргетът на Федералния резерв.

Тоест аз мисля, че трябва да приемем факта, че до края на годината инфлацията ще намалява, но не толкова колкото искат централните банкери.

Добре, да завършим интервюто с един по-интересен въпрос. Смятате ли, че биткойнът, въпреки че не е валута, а актив, може да замести долара в неговата доминация в световен мащаб сред останалите валути?

Сега ще бъда убит от биткойн екстремистите, защото отговорът ми е, че категорично не може. Аз този актив го уважавам. Само да ви кажа, аз имам собствен портфейл в крипто, но няма как да стане лидер по много причини.

По отношение на доминацията на долара, въпросът Ви е много интересен и той е малко разделен от биткойна. От две години официалните американски власти тази тема я подминават. Преди много агресивно коментираха, че доларът ще продължава да доминира на световните  пазари. Тази тема вече не е на дневен ред, макар, че американският долар продължава да бъде основната валута за разплащане за търговските операции на 44% в момента. Всички разплащания се осъществяват в долари. Абсолютно също така считам, че ще намалява все повече и повече своята глобална значимост и ще ви кажа, че това е за сметка на еврото. Еврото ще увеличава присъствието си при търговските разплащания.

Биткойнът ще продължава да бъде един високо спекулативен актив, който заслужава своето място, заслужава своето бъдеще, но няма никога да бъде глобално разплащателна валута.

То не е валута, а да кажем единица.

*Материалът има коментарен характер и не бива да се приема за инвестиционен съвет

биткойн крипто финанси