Интервю

Антон Панайотов: САЩ нямат сметка от силен долар

Първата българска компания ударила гонга на NASDAQ

05 Декември, 2023

България вече е първата страна в Югоизточна Европа, която разполага с директен достъп до търговията с акции на технологичната фондова борса NASDAQ. Това е възможно в резултат на партньорството, което установява с българската компания „Аларик Секюритис“. На NASDAQ се извършват основна част от инвестициите в големите технологични компании и благодарение на нея светът познава възникването на феномени като Tesla, Apple, Amazon, Google и др. Сътрудничеството между двете е факт от 5 години, като между 3 и 4 от тях отнема интеграцията на техническите изисквания за работа на системата, така че да може да гарантира на клиентите, че виждат последната и най-актуална информация.


Г-н Панайотов, благодаря Ви за този разговор. За нас е чест, че ни приемате малко след като станахте първата българска компания в официално партньорство с NASDAQ. В какво се изразява то?

Благодаря много за гостуването Ви, за мен също е удоволствие да може да разговаряме и да споделяме хубави новини. Партньорството, което направихме с NASDAQ е в резултат на много дълги години работа. На първо място, борсата е място, където се изпълняват сделки с покупко-продажба на ценни книжа, най-вече акции, което ние предоставяме на нашите клиенти, като над една трета от сделките в нашата платформа и през нас като инвестиционен посредник, в крайна сметка, се реализират на NASDAQ. От друга страна, нашето партньорство се изразява в това, че ние направихме една много дълга и сложна интеграция с тях, за да получаваме най-добрите данни и котировки на цените.

Сам се досещате, че едно от най-важните неща е клиентите ни да получават най-актуалната цена – каквото и да купуваш, най-важното е да си сигурен, че получаваш днешния, а не вчерашния вестник. 

Как се стигна до „заварката“, така да го наречем – колко време отне, какви бяха разговорите?

Това е един изключително сложен и скъп процес, може би три или четири години беше техническата интеграция, като това вече е пета година, в която работим с NASDAQ. Така че след дълги години работа, „Аларик“ може да се похвали, че е една от малкото компании в Европа и в света, които са успели да постигнат такова партньорство. В момента тези системи обработват около 5 милиона съобщения в секунда.

С какво спечелихте доверието на американците?

Съединените щати са котка с девет живота и при тях насърчаването на подобрението във всяка една насока е сигнал.

Самият факт, че за пръв път избират компания от Източна Европа, за което сме изключително радостни, защото не знаем за друга страна в региона, освен България, да е направила подобна интеграция, е сигнал, че сме направили необходимите инвестиции, за да предлагаме качествената услуга, на която NASDAQ държи.

В кои случаи държавните ценни книжа се дефинират като сигурни?

Това е много интересна тема! Държавната ценна книга означава, както подсказва името й, че Вие си давате парите назаем на съответното правителство, така че човек може да прецени в случаите, когато прави депозит, дали да е в банката, или да ги даде на правителството. Това е основната характеристика на една ценна книга и доколко тя е сигурна, има вече значение кое е правителството от другата страна. Ако е в посока правителството на Северна Корея, няма да е много сигурна, но, от друга страна, хората имат възможност да инвестират в голяма, съвременна, работеща икономика, по- сигурно от това трудно може да има.

Кои са добрите примери в света за пазари на държавни ценни книжа?

Темата за ДЦК стана изключително модерна в последните две години. Ние като посредник виждаме нарастващ брой на фирмите, които пласират своята кешова наличност и съхраняват средствата си вместо по депозити в банки в държавни ценни книжа. Това е изключително добра практика и може би хората са забравили за този инструмент, защото в последните десет години лихвите бяха нулеви, но сега, когато примерно германското правителство Ви плаща 3,5% на годишна база, за да заеме парите Ви, а една търговска банка плаща значително по-малко, най-елементарното и логично нещо би било, при наличие на лесен достъп, да може да прецените какъв е рискът в единия спрямо другия случай. По този повод в последната една година видяхме изключително голяма активност на пазара.

Държави от Западна и Централна Европа издадоха много облигационни емисии, които са изцяло насочени към ритейл. Дания пласира 22 млрд евро на над 150 хил. клиента, Румъния направи подобно действие. Изобщо много държави в Европа се възползваха от невъзможността на банките да дават едновременно ниски лихви по кредитите и високи по депозитите.

Затова държавните книжа се завръщат отново като модерен инструмент, който по всякакъв начин е един много сериозен конкурент на депозитите.

А нормално ли е държавата да се финансира по-скъпо от домакинствата, както е в момента в България?

Не, абсолютно не е нормално. В момента Вие, ако вземете ипотека, най-вероятно ще Ви струва 3%. В същото време, обаче, държавата плаща 5% и ето това е аномалия. Защо се случва подобно нещо? Пазарът в България е много конюнктурен и аз не мога да критикувам банките и да определям тяхната политика за лихвите, защото те са много по-наясно, но потребителите трябва да знаят едно – могат да имат или високи лихви по депозитите, или високи лихви по кредитите. Защото ако банката започне да плаща по-високи лихви по депозитите, тя трябва да вдигне и лихвите по кредитите. В случая търговските банки избират да не увеличават тежестта за потребителите и, съответно, им дават пари назаем при по-ниска лихва от тази, която държавата плаща. Разбира се, това е за сметка на почти нулевата доходност по депозитите. 

Положителен аспект за снижаване на дълговата ни тежест би изиграло приемането на еврото, защото значително ще намали рисковата премия на страната. Сметките показват, че ако основният лихвен процент в Европа в момента е около 4%, при равни условия, ние би трябвало да се финансираме на около 1% най-много над тези нива. Тогава плащанията по дълга ни ще са по-малко. 

Точна ли е според Вас прогнозата на Министерство на финансите при управление на дълга, че международните пазари ще се възстановят до 2024 г.?

Нямам идея какво имат предвид под това да се възстановят, но ако въпросът Ви е дали те очакват лихвите да се нормализират и да паднат в този кратък период – малко оптимистично звучи. Разбира се, това, което виждаме, е едно абсолютно успокояване на инфлацията и вероятно то им дава увереност да мислят по този начин. Да, най-вероятно лихвите няма да се качват повече, това го виждаме вече много ясно и отчетливо. Колко бързо, обаче, те ще падат, е съвсем друг въпрос. 

Не мисля, че до края на 2024 г. лихвите ще паднат значително, по-скоро нашите очаквания са, че ако има подобно действие, то ще бъде максимум в размера на 1% от настоящите нива.

Какъв е Вашият коментар за случващото се в Америка? Знаете - миналият петък основните индекси приключиха на червено. Заради това, че цената на американските ценни книжа за пръв път от 16 години мина 5%, NASDAQ, сините чипове, широкият S&P тръгнаха надолу… Не са ли това индикации за предстояща катастрофа като тази от 2008 г.?

Акциите обичат инфлацията. Какво имам предвид? Ако Вие сте Coca-Cola и има инфлация, което значи, че алуминият и захарта Ви струват повече, но в същото време крайната цена на кенчето, което ще продадете най-вероятно ще включва увеличение към потребителите с повече, отколкото е била инфлацията за основните компоненти на продукта. Така че акциите по принцип не се плашат от инфлация, напротив, това дава извинение на  компаниите да вдигат цените си. Затова пазарът на акции реагира позитивно, особено сега, когато в последната една седмица излезе изследване на Consumer price index, че инфлацията е нула. Значи стигаме до нива на инфлация, които са значително по-малки от очакванията на пазара.Това е сигнал за всички инвеститори, че цикълът за затягане на лихвените проценти е приключил и всички инвеститори вече гледат много по-позитивно напред.

Разбира се, те стигнаха до нива, където за прекалено кратко време отидоха прекалено високо и това лично според нас е грешка в политиката на ФЕД, както беше и решението да напечатат изключително много средства по време на Ковид.

Как се отразява в тази връзка силният долар на пазарите на ценни книжа?

Никоя държава не обича валутата й да е силна. Това означава, че когато тя изнася стоките си навън, съответно, те се котират в местната валута, в която се продават тези стоки и те струват повече. Разбира се, на Федералния резерв не му се харесва доларът да е силен, нито на ЕЦБ еврото да е силно, но все пак границите, в които варира силният долар спрямо основните валути са много тесни – между 1,07 и 1,10. В последната година и половина вариациите му са били между 1% и 2% на годишна база. Всъщност, това въобще не е много.

Възможно ли е според Вас доларът да бъде изместен от позицията на световна резервна валута?

Факт е, че в последните две години еврото има повече обращение в тотална стойност от долара. Това е нещо, което много хора изпускат. Какво означава това – повече и повече трансакции се извършват в евро отколкото в долари. Това е безпрецедентно и ако тенденцията се задържи, ще налага все повече нуждата и търсенето на еврото като валута. Но ако говорим за всякакви други екзотични форми на разменна монета, различни от долар и евро, защото всякакви спекулации сме срещали – БРИКС, компаниите правят техни валути, много трудно е да се създаде, да не кажа почти невъзможно, валута, която да бъде лесна и добра като разменна монета.

Аз лично не вярвам в успеха на орел, рак и щука, които са се събрали, само защото не харесват рибаря, така че няма как да се направи „сглобка“ между страни без общи ценности.

 

Антон Панайотов инвестиции пазари търговия акции евро