Икономика

Вратичката с дерогацията на Лукойл : Как работи схемата?

ЕК проверява България след разследване на „POLITICO“ за „Лукойл Нефтохим“. От него става ясно, че към рафинерията има сериозни подозрения за заобикаляне на дерогацията. Но как е работила схемата и КОЛКО ТОЧНО в зелено са „отплавали“ през Черно море?

10 Ноември, 2023

Европейската комисия е предприела проверка спрямо България дали „Лукойл Нефтохим” е работила в разрез с условията на отпуснатата й от държавата дерогация. Проверката идва в отговор на излязло разследване вчера, което изнася данни как компанията използва смекчените разпоредби, за да заобикаля европейските санкции върху руския петрол и горива. Благодарение на това тя е спечелила допълнителни 1 млрд. евро, които са отишли за финансиране на войната в Украйна.

За предприетите действия от Брюксел съобщава немското издание Politico, което разказва за съвместно разследване на Центъра за изследване на демокрацията, Global Witness и Центъра за изследване на енергетиката и чист въздух. В него са засечени няколко случая на контрабанда на горива, преработени от руски петрол. Припомняме, че вчера министър-председателят Николай Денков призна, че знае за схемите на "Лукойл Нефтохим", но призна, че държавата не може да направи нищо. На свой ред, финансовият министър Асен Василев каза за Politico, че научава за нередностите от тях.

Сметките сочат, че Русия е получила в следствие на съмнителните схеми близо 983 милиона евро под формата на налози върху производството и износа на въпросните петролни продукти.

Заедно с тях през „враатичката“ са постъпили още почти 500 милиона евро печалби за собственика на рафинерията „Лукойл“, откакто изключението започна да действа на 5 февруари. Това са част от заключенията в класифициран анализ, изготвен, за да послужи пред българския парламент, с който разполага и изданието.

София издейства дерогация за руската компания през пролетта на 2022 г., когато на власт беше редовният кабинет "Петков". Тогава финансовият министър Асен Василев оказа категорична подкрепа и твърдо защити отстъпката за руската компания, като си позволи да заплаши Европейската комисия, че ще блокира целия санкционен пакет, ако Брюксел не разреши дерогацията.

В отговор на журналистически въпрос на пресконференция в белгийската столица вчера говорител на комисията също заяви , че:

Нямаме данни, които да споделим, а следим общодостъпните съобщения. Когато се установи проблем, поддържаме контакт със съответната държава от ЕС.

Лукойл скандал разследване контрабанда