Интервю

Михаела Цветанова: Саудитска Арабия стъпва в България с планове за мултимилионни сделки

Географското разположение, историята и културата на страната ни често будят противоречия дали са пречка или шанс за развитие. За една близкоизточна държава, обаче, всички те са актив, в който си струва да бъдат вложени пари, много пари.

19 Юни, 2024

Приказките от 1001 нощ не са само приказки. В тях винаги е имало доза истина, но в момента се случват пред очите ни – отново от Изток. Там едно Кралство постепенно загърбва петролното си „наследство” в стремежа си да докаже, че бъдещето му принадлежи с или без черното злато. С мащабната си стратегия за трансформация "Визия 2030" то дори го и създава. Летящи коли, вертикални градове, подземни пристанища и невиждан разкош са само малка част от новия му облик. На преден план, обаче, то излиза с мултимилиарден фонд, който ще разпределя сделки и инвестиции в ключови сектори и отрасли от глобалната икономика. И България, оказва се, стои на неговия път като сериозен потенциален партньор, който заслужава внимание. 

Как българския бизнес може да спечели от Визия 2030 на Саудитска Арабия?

Говорят Инвеститорите: Михаела Цветанова от Sotheby’s International Bulgaria


Казвам „Здравей“ на Михаела Цветанова, мениджър „Бизнес-развитие“ в Sotheby's International Realty. Много ми е приятно. Предстои много прелюбопитен разговор лично за мен, защото ще си говорим за свежи пари в посока България от една колкото интересна, толкова и непозната дестинация, поне в темата инвестиции. Става дума за Саудитска Арабия. Нека започнем така - защо в България? Какво ще търсят саудитските инвестиции тук?

Здравей, Стефан. Първо, благодаря за поканата. За мен е често да бъда тук. В последните години в България доста се разви пазара на туризъм, имоти и като цяло всичко, както виждаме още преди да сме влезли в еврозоната. Истината е, че от последните три години насам наистина има страшно развитие в общия бизнес между Саудитска Арабия и България. Ние сме една прекрасна дестинация, която представлява доста интересна фокална точка откъм туризъм, курорти, богато културно наследство, история. Това са едни от основните аспекти за сътрудничество, към които не само Саудитска Арабия и GCC (Gulf Cooperation Council) в района виждат, но и други държави имат интерес, защото последните две години една от най-големите сделки, която всъщност се случи в България, на стойност над 1 милиард евро, беше закупването на телекомуникационни активи от страна на Tawal. Това се случи в България, Хърватия, Словения, в целия този регион. Така че самите направления са много. Отделно, LB Bulgaricum от миналата година са в преговори с Public Investment Fund (PIF) на Саудитска Арабия за изграждане на най-голямата мандра, която може да оперира в България. Като цифра само да дам повече информация, в България общият брой регистрирани крави за млекопроизводство е приблизително 190 хиляди, докато една от големите мандри, която са изградили те, само в нея има 120 хиляди регистрирани крави. Предвид обемите, ако потенциално тази сделка стигне до реализация, това би било голям успех. Така че, това са генерално посоките, към които се насочват и харесват в България.

Саудитците имат интерес не само в сегмента на животновъдството, но и в тези за зеленчуци, плодове и минерални извори

На каква стойност възлизат направените досега инвестиции на Саудитска Арабия в България? И в кои още сектори се оглежда, за да вложи пари?

За миналата година - през първите шест месеца - можем да кажем по статистика на Министерство на икономиката, че общата стойност на търговията между България и Саудитска Арабия е надминала 100 милиона долара. Това обхваща различни направления и сектори на внос и износ. Отделно, Саудитска Арабия има доста голям интерес в телекомуникациите и във всички компании, които са свързани с интернет и IT сектора. Това също е едно направление извън тези, които по-рано споменах. Като цяло, в търговията за последните 6 години се вижда значителен ръст определено в двата аспекта.

Понеже споменахме, че основно средствата минават през PIF фонда на кралството - има ли квоти за финансиране на отделни държави или по-скоро се гледат конкретни сектори? Възможно ли е да има специално заделени пари, които е казано, че ще се инвестират само в България?

Конкретно за България по линия на бизнеса и най-вече туризма това зависи от проектите по направленията, които са определени за приоритет. Основната инвестиционна стратегия в момента в Саудитска Арабия  върви под т.нар. "Визия 2030", която е под ръководството на принц Мохамед бин Салман. Той беше човекът, който изгради цялостно тази стратегия с направление как да бъдат инвестирани самите средства, в какви индустрии, как да изкарат страната на преден план. Всъщност, "Визия 2030" включва няколко основни таргета, с които те искат да развият самата държава. Това предвижда изграждането на повече работни места. В момента общата безработица е приблизително 11,6%, като целта е тя да бъде намалена до 7%. Искат също да имат основен държавен приход, който да бъде встрани от нефта. Дори сега те разполагат с бизнеси и продукция извън нефтопроизводството, от които идва едно 50% от общия БВП, което е изключително. Също така, една от големите цели е да могат да увеличат участието на жените в работната сфера - от 22% на 30%, въпреки че в държавата има много стриктни регулации и реформи. Жените допреди няколко години нямаха право да гласуват, да карат кола, да работят в определени часове и в определени сектори. И, разбира се, с тези гигапроекти, които се изграждат в момента, те целят да бъдат стратегически позиционирани в бизнес света, като относно жените само искам интересна информация да дам - в целия регион на Middle East и  North Africa най-голям процент жени предприемачи са от Саудитска Арабия, което е едно нещо настрана. А 65% от завършилите висше образование - и то наистина тежки специалности като медицина, авиация и инженерство - са жени. Така, че, ние виждаме една наистина глобална реформа и процес, в който жените, които живеят там, наистина искат да могат да изявят техния потенциал в най-голяма степен.  По отношение на real estate по-големите инвестиционни бюджети също са от страна на жените там в съпоставка към мъжете, ако говорим за брандирани резиденции, за жилища и др.

Ние виждаме една тотална реформа на държава, където приблизително 70% от населението е под 30-годишна възраст, което е изключителна подкрепа за "Визия 2030".

Преди да си поговорим за този сегмент на бизнес имотите и бизнес резиденциите, искам да те върна обратно в България още малко, защото ми е любопитно кой е двигателят на външно-търговските отношения между Саудитска Арабия и България - тук от наша страна - и по какъв начин бизнесът ни може да има достъп до тези средства или да научи повече за предстоящите възможности?

На първо място е г-н Никола Стоянов, който за миналата година беше лице от страна на България и, разбира се, министерството, за да може той да направи комуникацията и да стане възможно тези сделки да се реализират - конкретно за Tawal. Относно другите сделки, както споменах, El Bi Bulgaricum, която също успя да влезе в контакт с тях за производството на млека. Отвъд това, в България от миналия юни съществува Българо-Саудитска търговска камера с председател Димитър Абаджиев, който беше наш посланик в Саудитска Арабия дълги години. Той е човекът, който движи цялостното направление – комуникацията, търговията и всичко, което е свързано с България и Кралството, тъй като познава двустранно пазара, политиката и всички регионални аспекти. Разбира се, в България имаме и други министерства като това на туризма, които също изявяват интерес към изграждане на бизнес взаимоотношения. За да може те да се реализират в пълна степен, трябва да има постоянни директни полети между Риад и София или поне главните точки. Джедда, Ал-Ула също е много хубава туристическа дестинация, но пак казвам, това ще стане с течение на времето. До 2030 г., 250 глобални града ще бъдат свързани по въздушен път със Саудитска Арабия и те ще бъдат стратегически позиционирани много добре, защото за нуждите на външната си търговия те трябва да осигурят инфраструктура, в рамките на която да се стига за 6 часа със самолет до 40% от света, и това е прекрасно.

А на какъв етап са отношенията на ниво държави и правителства между нашата страна и Саудитска Арабия? Предполагам, има подписани споразумения и други документи или се върви в тази посока?

Да, има подписани определени меморандуми, но въпросът е, че не е толкова лесно нещата да бъдат изпълнени бързо. Ние също, чисто социо-политически, имаме неща в нашата държава, които трябва да продължим да доизграждаме, но имаме и много положителни страни - къде сме позиционирани и какво предлага нашата държава, така че това просто е въпрос на време, както и, разбира се, частният сектор да може да добие интерес и да се възползва от възможностите за партньорство със Саудитска Арабия. Ние имаме много потенциал в частта на real estate сегмента, като за България ще предлагаме чрез компанията ни ексклузивни проекти в сектора на брендираните резиденции от калибъра на Bakara, Ritz, Faena, които са друг тип хотели. Така че, това са част от нещата, които предстои да развиваме в луксозния real estate между България и Саудитска Арабия.

Разкажи малко повече, какво означава брандирани резиденции и с какво са по-различни от останалите? Какво могат да намерят желаещите да живеят там?

Към момента в България няма брандирани резиденции, където хората могат да закупят имоти и да живеят в тях. Те са таргетирани към по-високия клас клиенти, с която реално нашия бранд работи. Става дума за high net rate individuals или клиенти, които имат активи и средства над 1 милион долара, като за топ проектите в този сегмент в Ню Йорк в Япония работим с ultra high net rate клиенти, които разполагат с активи над 30 милиона. Идеята при брандираните резиденции е да се предлага най-високият клас обслужване и живеене. Не говорим само за локация, която е prime, която е централна и има перфектна архитектура заедно със страхотни гледки и функционален интериор. Говорим за всичко съвкупно в едно. В тях присъстват и много от големите брандове и компании, които работят в сегмента на производство на дрехи или, също така, при ресторантите, както са Nobu, и други. Именно догодина в България стъпват Nobu с високия си клас хотели, които ще бъдат позиционирани в София и Варна. Съответно, това дава една възможност за клиентите срещу определена цена да живеят в една сграда, която има пълни функционалности. В чужбина това е много популярно, като, всъщност, тези резиденции са основният избор за вторичен дом на най-високия клас клиенти. Най-предпочитан като локация е Дубай, защото в момента там е най-големият брой брандирани резиденции в света. Според направено проучване, запитани, дали имат инвестиционен интерес в Саудитска Арабия, 85% от хората с луксозни имоти в Дубай казват, че да, имат такъв, което със сигурност ще промени цялостната концепция и начина, по който ние в момента гледаме към този балон, който се създава в Дубай.

Какво имаш предвид под балон в Дубай? Защото изглежда така, че всичко е наред - цените растат, търсене има…

Цените растат, търсене има, клиентите са много доволни, но светът на лукса има още какво да предоставя и Дубай до момента го доказва със статистиката за най-голям брой брандирани резиденции в света. Но същевременно Саудитска Арабия ще направи един наистина силен аналог на това какво представлява лукса с градове, в които ще има първите летящи таксита на фирмата Volocopter. Ще има също вторите в света синтетични ски писти, още повече брандирани резиденции и проекти, на които наистина човекът, обичащ да пътува, ще може да се наслади и същевременно за хората, които имат инвестиционни намерения, потенциално да живеят там или да имат вторичен дом.

С други думи, говорим за един голям Дубай, който се очертава в близко бъдеще…

В някои аспекти…

А другите? Кое ще бъде различното?

Различното ще бъде, че правят първите по рода си real estate проекти в света, като сега ще навляза в детайли. В момента в Саудитска Арабия се строят приблизително 8 гигапроекта. Единият, който е доста интересен, е най-големият парк в света - King Salman Park. Ако направим съпоставка като размер, той ще бъде 7 пъти площта на Hyde Park в Лондон и приблизително 5 пъти тази на Central Park в Ню Йорк, като в него ще бъдат засадени 1 милион дървета. Това ще бъде едно уникално място за цялото семейство, в което да прекарват времето си. Ще има също така real estate проекти, които тепърва се планират и ще бъдат в околностите на този парк и ще гледат към него. Втори интересен е Red Sea Project, който е изцяло туристическа дестинация. В него ще присъстват топ хотелски брандове, като говорим за Rosewood, Faena, Jumeirah с наистина високо качество на обслужване заедно с безброй интересни занимания за семейството през деня, защото определено са измислили откъм развлечения всичко, което може да бъде предложено. Компанията, която ще менажира яхтеното пристанище в Red Sea, е същата, която в момента оперира това в Монако. Като цяло, най-добрите специалисти от различни сфери като архитектура и инженерство са ангажирани да реализират тези проекти в Саудитска Арабия, за да я превърнат в един глобален хъб. Ал-Ула, който също е много екзотична дестинация, допреди "Визия 2030" е бил забранено място за мюсюлмани. Любопитното там е, че техният пророк Мохамед наредил на хората, които живели в него тогава, да приемат исляма, но това не се случва. След жертвоприношение на камила той впоследствие обрича това място и забранява саудитци и араби да ходят в Ал-Ула. Днес покрай "Визия 2030" това, разбира се, се е променило и тя е една от най-прекрасните исторически и туристически дестинации с естествена каменна природа. Да не забравяме и Рияд, където в момента се наливат най-много средства, за да стане глобален център.

И, разбира се, Джедда, който е малко по-консервативен град, обаче пък там се строи най-високата сграда в света – Jeddah Tower, която ще бъде по-висока от Burj Halifa.

Проектите на брега на Червено море, които спомена, предполагам, че са част от гигантския град на бъдещето Neom?

Да.

На какъв етап е неговият строеж, неговото развитие?

От миналата седмица получих информация, че проектът временно е сложен на пауза, защото в момента фокусът на инвестиране на средства е в Риад, но това е проект, който ще се осъществи. Реално Neom включва четири главни проекта, които ще се изградят. Първият от тях е Линията. Той ще е първият линеен град разположен на 170 км дължина и проектиран изцяло вертикално и в огледала. Предвижда се да бъде и първият град в света, който да няма коли, което е доста интересно и малко сложно може би за изпълнение.

Но пък от друга страна, затова са заделили толкова много пари...

Да, над 500 милиарда долара е целият Crown Jewel Of Real Estate (Кралското бижу на недвижимите имоти - бел.ред.), както наричат Neom. Интересен е много проектът. Идеята и архитектурата зад Линията е да има естествена светлина, която пада между изобилие от зеленина. Ще бъде наистина функционален, за да могат хората да стигат от една до втора точка на пешеходно разстояние. Така че, това са генералните неща, които се предвиждат.

Доколкото знам, той ще бъде изцяло електрифициран от ВЕИ източници, което е другото голямо предизвикателство.

Много голямо предизвикателство реално да се осъществи, като се има предвид, че тук става дума, също така, хората да бъдат снабдявани с продукти и да имат постоянен достъп до храна. Това малко сложно се случва чисто логистично. Другият аспект е именно това, че всичко трябва да е подчинено на енергия, базирана на вятър, слънце и вода, които трябва да са ефективни. И разбира се, поставено е в целите на "Визия 2030", но предполагам, че догодина ще имаме повече яснота откъм архитектура и всичко свързано с нея. Те вече са стартирали самите копки и сме запознати реално проектът докъде е. Те дори качват видео съдържание, за да може хората, които имат интерес в имотния сегмент да видят прогреса. В продължение на това, което разказах Neom е в района на Табук, като останалите проекти, свързани с него са Oxagon, което ще бъде място с технологична насоченост и futuristic облик. Тук саудитците искат да направят един от най-големите хъбове за IT производство на чипове и AI-технологии, подкрепяни от университета King Salman, Отделно имаме Sindala, който е туристически продукт и проект отново със семейна насоченост заедно с Trojena, което е много интересен, тъй като ще разполага със с синтетични ски писти. Там самият климат е малко по-хладен, но много приятен, като в самата местност те използват изградени планини, които са с определена визия, за да може това да бъдат мястото за каране на ски и зимни спортове.

Да, наистина става дума за страшно много усилия, ресурси, инвестиции и пари. Обаче, има нещо, което е важно и ние го загатнахме в началото. Ти спомена за плана на седмия син на краля и настоящ премиер Мохамед бин Салман, който стартира т.нар. Нова визия за Кралството. Какво гласи тя по отношение на две неща, за които Саудитска Арабия е много критикувана, специално от Западните страни - правата и от друга страна, естествено, прилагането на обективно законодателство?

Правителството на Саудитска Арабия активно работи по отношение на реформите, които реално се променят буквално всяка седмица - за човешките права, за законодателството и т.н. Дори в момента по медиите има информация, че е възможно ФИФА да оттеглят решението си да направят първенство там, ако не се смекчат определени регулации, свързани с човешките права. На този етап искрено вярвам, че държавата активно работи към това да може да се модернизира и да отговори на тези очаквания, които идват като условие за глобален напредък. За да има туризъм и инвестиции в такива мащаби, хората със сигурност искат да видят промени, но мисля, че това би бил постепенен процес. Не може да очакваме от една държава, която има много силни традиции и ясна йерархия и култура, да извърши тези промени толкова бързо. Но вярвам, че в бизнес аспект има такъв стремеж. И пример, който бих искала да дам, е чисто от инвестиционна перспектива, какво представлява пазара в Саудитска Арабия. Ако човек иска да пребивава в държавата, стига да има възможност, може да го направи, като закупи недвижимо имущество над 200 000 долара. Това в момента се позволява и на чужденци. Ако човек не иска да пребивава, за първи път срещу т.нар. Saudi golden visa или „зелена карта”, той може да вложи средства над 1 милион долара в бизнес, в който да няма местен арабски партньор и да не пребивава в държавата. Така че, откъм гъвкавост те наистина се стараят да правят инвестиционните условия окей за международни клиенти. Но пак казвам, това е процес на развитие.

А ресурсите, които са заделили, ще им стигнат ли при положение, че от една страна в момента, поради обтегнатите отношения в региона, темата отбрана е на първо място? И от друга, виждаме, че цените на петрола не вървят нагоре, каквито бяха очакванията, а се понижават или поне остават на по-ниски нива, отколкото на ОПЕК му се иска. Това няма ли да се окаже проблем?

С Визия 2030, чиято основна цел е бизнесите да се развиват, като брутният продукт на държавата идва основно от външни производства, които не са свързани с нефта. за миналата година, пак казвам, те са направили над 50% от получените приходи без него. Това показва  година един изключителен потенциал до 2030 г. те да реинвестират ресурси в определени сегменти, които да им носят много добри дивиденти. И още нещо, те са си поставили за цел дотогава в държавата влезнат над 100 милиона туристи, като през 2023 г. тази цифра бе надмината, което означава, че се очакват още повече приходи от хора, които тепърва ще посещават всички тези места, хотели и бизнес хабове. Дори в момента университети като IVY League University отварят клонове там, т.е. те искат да бъдат лидери във всеки един сегмент, не само в бизнеса, но и разбира се, младите, както и хората, които искат да придобият квалификация и умения..Пак казвам, когато едно население на 70% е под 30-годишна възраст, трябва стратегически да се мисли, какви са възможностите за развитие.

И за финал, по какъв начин българският бизнес може да се възползва от възможностите за инвестиция и развитие в Саудитска Арабия? На кое трябва да обърне внимание и да следи от твой личен опит и да участват активно?

Първо, в зависимост какъв е бизнесът и в какви направления иска да расте Саудитска Арабия стратегически в следващите години ще дава една прекрасна платформа за изява на всякакви компании. Очакваме там да пристигнат много сериозни бизнеси, които ще отворят свои централи, а това на свой ред ще ускори развитието на целия близкоизточен район. И, също така, като тяло българските бизнеси могат да проявят интерес в аспект на недвижими имоти. Ако обичат дестинация като Дубай и харесват климата, това е място, което от наша страна са добре дошли да посетят и видят от първа ръка.

Саудитска Арабия България инвестиции имоти пари петрол