Интервю

Българският рай за френски инвестиции

България може да отговори на очакванията на френските инвеститори

20 Декември, 2023

Френските компании харесват българския пазар, а страната ни е атрактивна за повече и бъдещи инвестиции от там. Това заяви пред нас Стефан Делайе - председател на Френско-българската търговска и индустриална камара. 


Ние не знаем дали това е напълно вярно, но дори да е прекалил малко, оправдаваме господин Делайе, защото той е в България толкова дълго време, че вече говори за "ние" като за нас - българите, а не като за тях, французите. 

Числата обаче са по-важни от емоциите в бизнеса, затова ви предлагаме най-вече тях. По думите на господин Делайе Франция е шестият по големина пазар за българските компании.

Той ни каза,че много от френските марки произвеждат дрехите си именно в България, българското розово масло е високо ценено на френския пазар.

България е във фокуса на френските компании, които търсят страна, в която да инвестират. Имаме визита на френската организация МЕДЕФ, която е еквивалент на вашите БСК и КРИБ. Това са 4 хил. компании, от които 130 доведоха свои представители в София.

„Шнайдер”, който е водещият производител и износител на електрически компоненти, инвестира 60 млн. евро в ново производство край Пловдив, обясни той.

Нашата индустриална камара подпомага френските инвеститори и компании, които търсят да насочат своите производства от Азия към Европа. Смятаме, че България може да отговори на техните очаквания.

Французинът, който обича България, коментира и проблемите пред родните предприятия, които се опитват да излязат на международните пазари и в частност във Франция:

Трудностите идват от липсата на маркетинг и стратегия при българските предприятия. Да не забравяме езиковата бариера, французите обичат, когато някой отиде при тях, да им говори на техния си език. Това са трудностите.

Стигаме и до трудния, но неизбежен въпрос, когато става дума за бизнес, политика и България. Има ли корупция в България? 

 В камарата имаме както големи, така и малки и средни предприятия. И от тях виждам, че корупция има в България, но нея я има и във Франция. Разликата е, че ако искате да създадете компания във Франция, ще бъдете третирани като французин. Смятам, че в България има едно неравенство по отношение на българските и чуждестранните инвеститори. Проблемът е, че чуждестранните инвеститори са третирани различно и са обвинявани за различни проблеми вътре в страната. Що се отнася до корупцията, трябва да се спомене и изключително ниското ниво на заплати в администрацията и това подпомага корупцията. Ако аз съм човек, който иска разрешение за проект за 50 млн. евро и документите ми се движат от човек с 1000 лв. заплата, корупцията много лесно може да се покаже. Докато не се справим с тези структурни проблеми в страната, вероятно ще имаме проблеми и с корупцията.

Стигаме и до въпросите, които стоят непосредствено пред страната ни. Еврозоната и Шенген. 

Аз съм убеден еврофил, но съм и малко българин. И винаги съм твърдял, че сме по-силни заедно, но Европа дължи на България голяма ангажираност, особено за усещането за присъствие на Европа в живота на гражданите. За елитите, еврофондовете и големите компании е изключително важно да сме в ЕС, но ние виждаме, че по отношение на гражданите е различно и те продължават да имат трудности. Шенген е едно отваряне и това ще ни позволи да пътуваме, което не се случва днес. Разбира се, за обикновените граждани - това е по-лесно отиване на почивка в Гърция. 

Що се отнася до еврозоната - влизането там би означавало доверие на ЕС в страната и стабилност на икономиката и банковата система. За бизнеса това ще елиминира разходите по трансакции с европейските компании.

Попитахме господин Делайе и защо България продължава да е най-бедната страна в Европейския съюз, 16 години след присъединяването ни към блока и защо ни изпреварват дори държави, с които съвсем до скоро бяхме заедно на опашката:

Бедни сме заради структурни проблеми в страната. Въпреки че минималната работна заплата расте, тя остава най-ниската в целия Европейски съюз. Въпреки това, ако трябва да съм оптимист, ще кажа, че тази разлика намалява постоянно. Но трябва да отбележим, че е невъзможно да си отличник на целия Европейски съюз по отношение на дългове и дефицити и едновременно с това да подобриш заплатите и икономиката. Проблем е и демографската ситуация и застаряващото население. И тъй като все още няма никакви структурни реформи, няма стимулиране на заплащането и стандарта на живото, ще е така. Вие като млад човек, предполагам имате семейство. Някой ден вашите деца ще искат да се развиват на място с по-добри условия, в чужбина. А пък нашата сила - тук в България - е да сме обединени, което не е случая днес. Една разединена страна трудно би могла да постигне напредък в развитието си.

И накрая - един въпрос за прекрасния нов свят, който ни чертаят мащабни реформи като Зелената сделка. Европа е на прага на грандиозна промяна, но макар и мотивът зад нея да е благороден и разбираем, проблемът на повечето критици на сделката, в това число и на голяма част от европейския бизнес, най-вече индустрията, е, че сме се устремили прекалено бързо към постигането на крайната цел без да мислим за факта, че е възможно да обеднеем прекалено много преди да успеем да използваме парите си за трансформацията. 

Смятам, че сме далеч - ние тук в България, но сме засегнати от тази зелена политика. По отношение на енергийните сделки например една Полша ще приключи със своите въглищни електроцентрали чак до 2049 година. Не казвам, че във всички държави трябва да е еднакво, но на нас ни трябва повече време.

 

 

Франция търговия инвестиции бизнес капитал евро