Интервю

Хелмут Ланг: Германия и Франция трябва да се разберат за ядрената енергия

Германия избърза със затварянето на ядрените си централи

20 Декември, 2023

Говори инвеститорът: най-големият германски вложител на външни средства в България. "Линднер Груп" вече стартира новата си инвестиция в София - нов технологичен парк, ново модерно училище и продължаване на инвестицията в големия проект "Резиденшъл парк Лозен". 

Изпълнителният директор на компанията от Германия Хелмут Ланг говори специално за нас малко след като направи първата копка на новия си обект. Ето и какво ни каза той. 


Той подчерта, че общите инвестиции на компанията за Парк Лозен възлизат на най-малко 300 млн. лв. Те включват жилищна част, голямо пространство с културни и образователни пространства и модерен техпарк с офис помещения за технологични компании.

Първоначалната инвестиция на "Линднер" в проекта възлиза на 15 млн. лв. Проектът ще предложи образование инеформално обучение, свързано с култура, изкуства, езици и спорт в рамките на ж.к. "Лозен Парк".

Планира се "Кампус Лозен Парк" да започне своите дейности през есента на 2025 г.

Успоредно с изграждането на кампуса в Лозен, от групата ще инвестират и във високотехнологичен парк "Лозен Тех Парк". Проектът е във Фаза 1, с предвидена инвестиция от близо 20 млн. лева. Амбицията на инвеститора с изграждащия се парк е управлението и развитието на научно-технологичeн парк, създаване на благоприятна бизнес среда за развитие на икономическа, изследователска и развойна дейност. Проектът вече е в процес на сертификация за приоритетен инвестиционен проект.

Вече са подписани Меморандуми за сътрудничество с Университета за национално и световно стопанство (УНСС), както и с Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).

От "Линднер" планират да разширят екипа си от инженери в България, занимаващи се с изследователска и развойна дейност, като бъдат сред първите компании, работещи в научноизследователската област в "Лозен Тех Парк".

Заедно с направените и планирани вложения в "Резиденшъл Парк Лозен", общата инвестиция на групата там ще достигне 300 млн. лв., обяви Ланг. Така цялостната инвестиционна дейност на компанията в България ще надвиши 600 млн. лева. Подобна стойност прави компанията един от най-големите германски инвеститори в страната.

Колко работни места ще се създадат е трудно да се каже в момента, но мога да направя връзка с Бизнес парка, който построихме в София преди години. Там се създадоха 10 хил. работни места.

По думите му Парк Лозен ще се различава от другите в желанието на фирмата да направи нещо сходно с моделите на Google кампусите. 

Първо ще се постараем да влязат само технологични компании. Ние, като компания инвестираме в start up проекти, специализираме в такива, занимаващи се с дейности, близки до основния ни бизнес - строителството.

Неизбежно стигаме и до въпроса за Зелената сделка и Европейската индустрия. България има проблеми с постигането на заложените цели, но една от страните, които страдат най-силно от реформата е именно Германия. Моторът на Европа, както често я наричат, бе една от първите членки на ЕС, която влезе в рецесия, пострада тежко от енергийната криза през последните две години и някои от най-големите й компании, особено в индустрията, химическата и преработвателната промишленост, обявиха, че напускат местната икономика, за да се преместят на места, на които техните енергийни сметки ще позволят продължаване на производството и запазване на икономическата логика от тяхното съществуване. Една от  тези компании е "BaSF" - вероятно най-големият химически мастодонт в света.

Със сигурност избързахме в Германия, знаете какво се случва през последните две години в нашата страна. Разбира се, това е личното ми мнение. Като затворихме всички ядрени централи, най-вече. Може би знаете за новия закон за отопление на домакинствата, според който всички трябва да си сменят уредите. И сега наново отваряме въглищни централи, а затваряме ядрените централи, без да имат никаква алтернатива. Да, зелената енергия е добър бизнес, но е твърде рано. 

Със сигурност европейските индустрии ще отслабнат, поне в обозримото бъдеще, това вече се вижда. Имаме най-ниския икономически ръст не само спрямо всички други страни в Европейски съюз, но и спрямо другите развити държави в света. Това е заради проблема с енергията. Сега трябва да купуваме електроенергия на много по-високи цени и това никак не е добре за промишлеността. При нас цените  са десетократни, дори спрямо цените в България, по-високи са от почти всички други страни в ЕС. Това прави поддържането на такива производства - невъзможно. В Германия сега се обсъжда да има някакви субсидии, но това не е добре, нито пък е решение на проблема. Това е временна мярка.

Най-интересното оставаме за накрая: попитахме Хелмут Ланг, при това много настоятелно, дали за целия си опит в България, през всичките тези години, е ставал свидетел на корупция, дали висши политици са искали "да върне услугата", дали въобще някога е усещал политически или икономически натиск. 

Не мога да отговоря на въпроса на общо равнище, защото не знам, нямам поглед на всичко. От моя опит - ние никога не сме имали проблеми с корупция. Нито един път. Никога не е оказван натиск върху нас, както е правено в други държави. Няма да споменавам имена, но ни е казвано, ако не платим тази и тази цена, ще ни изгонят от тази държава. Тук такова нещо не е имало.

Защо тогава България продължава да не може да привлече достатъчно чужди инвестиции, които да помогнат на икономиката: 

Ние правим именно обратното и инвестираме все повече. Аз лично не знам защо не се инвестира в България, аз не познавам такива хора. В момента строим завод за друга немска компания - отново тук в България. От моя опит не мога да кажа, че чувам немската индустрия, че няма да дойде тук, защото има проблеми и корупция. 

Ами бедността на населението? Попитахме господин Ланг защо заплатите у нас изостават с толкова много от средните европейски равнища, особено спрямо родната му Германия:

Заплатите са още ниски сравнение с Германия или други европейски страни, но въпреки че България имаше добро представяне през последните години, няма как да се сравни с  икономическото развитие като в Германия. Ако искате високи заплати, трябва да имате добро икономическо състояние. Това е феноменът. Мисля, че заплатите са се адаптирали, но е ясно, че са по-ниски от Германия.

И накрая - какво би препоръчал на българските предприемачи Хелмут Ланг, имайки предвид своя опит в международния бизнес, инвестициите у дома и навън и все пак своето познание за родната бизнес среда, политическа обстановка и климат за израстване на новото поколение предприемачи: 

Бих казал - действайте. Започнете в България, после вижте дали не можете да се разгърнете на международно равнище. Ако трябва да съм честен, винаги съм се чудил защо не виждам български компании на международните пазари. Аз знам, че имате много добри фирми, които оперират тук, но не се разширяват навън. Не знам защо е така, но трябва да се правят такива неща. Това ще се промени.

Цялото интервю с изпълнителния директор на "Линднер Груп" - гледайте във видео файла. 

строителство инвестиции зелена сделка икономика Германия