Икономика

ТЕЦ-ов удар: Ще се сблъскат ли нискоемисионните очаквания с реалността

Търсенето определя предлагането. Стар, но златен принцип, който важи дори за специфичният пазар на въглеродни квоти. А на него дори и с просто око се вижда, че има проблем. Защо цените падат и коя може да е причината за това?

06 Декември, 2023

Невероятно, но факт - дори "пазарът" на въглеродни емисии в Европейския съюз, който трудно може да бъде наречен истински пазар, се влияе от намаленото търсене на фона на фактическата рецесия в най-голямата икономика Германия и задаващият се застой в производствения сектор и намаляващите цени на природния газ.

Поглед към цената показва понижаване до под 70 евро за тон във вторник, което представлява първо едногодишно дъно от началото на търговията.

Макар числото да остава високо, то е далеч от прогнозите за около 100 евро на тон, каквито се очакваха само преди няколко месеца.

И за това си има причина - последното европейско PMI изследване  показа, че секторът на производството на еврозоната се е свил през ноември за седемнадесети пореден месец, като в шест от осемте проучвани държави промишленият индекс се намира на територията на свиване (под 50 пункта).

Най-слабо се представят най-големите, което само по себе си е индикатор за проблеми - Германия, Франция и Австрия. Нидерландия и Испания отбелязаха по-слабо свиване, докато производственият спад в Италия се засили. В същото време цените на природния газ в Европа достигнаха двумесечно дъно, падайки под 40 евро за мегаватчас, тъй като постоянното ниско търсене на синьото гориво позволи на региона да поддържа стабилни запаси от газ.

Междувременно департаментът за прогнози на рейтинговата агенция "Муудис" обяви, че търсенето на електроенергия на шестте големи европейски пазара се очаква да остане слабо през 2024 г., като в същото време увеличаването на доставките от възобновяеми източници и наличността на ядрена енергия би трябвало да ги задържи пред енергийните източници с високо съдържание на въглерод, съобщава "Ройтерс".

Докладът представя интересни данни. Според него производството на електроенергия с ниски въглеродни емисии, включително ядрена енергия, се очаква да представлява 80% от общото производство на шестте основни европейски пазара до 2028 г., като възобновяемите източници на енергия - вятърна, слънчева и водна енергия - ще представляват по-голямата част от растежа, отбеляза Moody's.

За 2024 г. агенцията очаква нискоемисионното производство на електроенергия на стария континент да съставлява около 75% общото производство на електроенергия.

А сега е време за лошите новини - "Мудис" предупреждава, че плановете за декарбонизация са изложени на риск поради продължаващи проблеми с разрешителните, инфлационните разходи и затруднения във веригите на доставки, тъй като енергийният преход ще изисква политическа и регулаторна подкрепа за привличане на огромни инвестиции.

енергия цена вредни емисии квоти Европа