Икономика

Ще стигнем ли края на пътя без Лукойл?

Тука има, тука няма… „Лукойл“. Гъстите облаци над рафинерията напоследък, накараха ръководството й да заговори за оттегляне от България. Но ще има ли живот и след „Лукойл“ за страната ни и какви ще са последствията, ако това се случи?

06 Декември, 2023

Българската петролна и газова асоциация (БПГА) е изненадана от информацията, че "Лукойл" преразглежда дейността си в България и обмисля продажба на бизнеса у нас. Това каза за БТА председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев.

Ние сме изненадани, защото наскоро на форум те заявиха, че продължават да  работят, че се грижат за пазара. Сега четем нещо друго. Ние също сме изненадани.

Припомняме, че от "Лукойл" заявяват, че "предвид същественото изменение на условията за осъществяване на дейността" с помощта на международни консултанти ще бъдат анализирани различни опции, включително продажбата на бизнеса. Според Терзиев няма нищо притеснително някой да смени собствеността си. Освен това, ако "Лукойл" продаде бизнеса си в България, не означава, че рафинерията ще спре да работи.

Председателят на БПГА изтъкна, че информацията на "Лукойл", че обмисля продажба на бизнеса у нас няма да се отрази на цените на горива на дребно в страната. "Няма причина, защото те и сега са леко надценени като нива", заяви Живодар Терзиев. Той изтъкна, че цените на международните пазари се сринаха.

В същото време министърът на финансите Асен Василев заяви днес, че са имали изпреварваща информация за това, че "Лукойл" преразглежда дейността си в България и обмисля продажба на бизнеса у нас.

От "Лукойл" виждат, че цялата работа с руския петрол и с износа на горива в открито море започва да се разплита и се готвят да напускат, аз така го разчитам.

Така председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание и депутат от ГЕРБ-СДС Делян Добрев коментира днес пред журналисти в парламента информацията, че "Лукойл" преразглежда дейността си в България и обмисля продажба на бизнеса у нас. В отговор на въпрос, председателят на енергийната комисия обясни, че златната акция на държавата в рафинерията не ни дава право да одобрим купувача. Той посочи, че можем да приемем специално законодателство като в Германия, което да ни дава това право.

На въпрос на БТА какви ще бъдат цените на бензина и дизела по бензиностанциите в България по време на предстоящите празници, председателят на БПГА Живодар Терзиев отговори, че "няма да са по-лоши от това, което виждаме в момента".

Проверка показва, че данните на платформата "Фюело" (Fuelo) сочат, че бензин A95 днес се продава в бензиностанциите средно за 2,72 лева за литър, докато дизел се търгува за 2,77 лева за литър.

Според Терзиев след Коледа "ще влезем в много нисък сезон". Освен това цените на международните пазари се понижават, което означава, че няма да има "някакви особени сътресения на нашия пазар през януари и февруари", счита председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

Лукойл цена петрол криза