Икономика

По ESG регламент: Как българската платформа Оксиджен помага на устойчивия бизнес

Отчитането по ESG регламентите продължава да бъде „тера инкогнита” за повечето компании. Една българска платформа, обаче, се явява полезен съюзник на бизнеса, който отнема изобилието от формалности и тежести в процеса на докладване.

28 Февруари, 2024

Платформата "Оксиджен" (Oxygen) получи лиценз от Глобалната инициатива за отчитане (GRI), с което бизнесът ще може бързо и лесно да докладва спрямо всички европейски и международни ESG стандарти (екологични, социални и управленски показатели). Това съобщават от Българската фондова борса (БФБ). "Оксиджен" е платформа за управление на устойчивостта, която подпомага организациите в усилията им за изграждане на устойчив бизнес. Разработена е от "Файненшъл маркет сървисиз" ЕООД , която е част от групата БФБ.

С това компаниите получават сигурност, че попълват актуални, структурирани и в пълно съответствие с утвърдени стандарти въпросници и могат да генерират отчети и декларация в различни формати. Заинтересованите страни също лесно биха могли да съпоставят резултатите на различните компании, посочват от борсата.

Инвеститорите, регулаторите и фондовите борси са ключова страна при отчитането на устойчивостта. Те играят важна роля при анализа и използването на докладваната информация за насочване на паричните потоци към устойчиви инвестиции и създаване на прозрачни и устойчиви капиталови пазари, отбелязват от БФБ. Стандартите за устойчивост на Глобалната инициатива за отчитане спомагат диалога на ключовите играчи с докладващите компании, унифицирайки докладваната информация, което я прави съпоставима и по-лесна за анализ, посочват още от борсата.

"Това е изключително постижение на екипа на "Файненшъл маркет сървисиз" и ние сме доволни, че за кратки срокове и с методологичната подкрепа на Глобалната инициатива за отчитане успяхме да лицензираме платформата", каза Гергана Пападопулу, управител на фирмата, цитирана в съобщението.

 

бизнес платформа ESG отчитане лиценз