Икономика

Кой "отмъкна" бюджета и срещу какво го държи?

Бюджетът мина и… замина ЗАЛОЖНИК. За да научим предизвестеното: и през 2024 г. парите на Републиката няма да имат нищо общо с реалното БВП. Но кой го „отмъкна“ и срещу какво го държи?

06 Декември, 2023

Българският бизнес се справи. Справи се с кризисните 2020 г. и 2021 г., а през 2022 година дори реализира рекорд в експортния си сектор, плати повече данъци, създаде повече работни места и генерира по-висок Брутен вътрешен продукт, увеличи заплатите и някак си успя да се справи с все по-големия проблем с недостига на квалифицирани и неквалифицирани работници. Справи се въпреки държавата, въпреки политическата обстановка и въпреки международната конюктура.

Държавата не се справи. Не се справи въпреки усилията на предприемачите, въпреки добрите години, създадени отново от тях, въпреки собствените си обещания и въпреки условията, които можеха да прекроят икономическата карта на страната във време, в което някои държави привлякоха огромни бизнеси за сметка на напускащите Китай и Азия.

По-лошото е, че е напът да повтори собствения си провал.

Няма никакво значение кога четете този текст - дали законът за бюджета е вече приет, дали все още не е. Важен е единствено сигналът, който народни представители и политически партии изпращат към предприемачите, към стопанските субекти и към хората, които създават реалния БВП. А той е ясен - не ни интересувате особено.

Защото как е възможно да се интересуват, когато за няколко седмици променят данъчна система, дърлят се по нея и се карат, а хората, които реално ще пълнят хазната нямат никаква представа какво трябва да внесат през следващата година? А тези хора са тези, които правят анализи и бизнес планове, те са тези, които практикуват реалното програмно бюджетиране в своите компании, те трябва да знаят предварително колко ще отделят, за кого и под каква форма.

Защото как е възможно да се интересуват, когато блокират приемането на републиканския бюджет, когато спират гласуванията по него, заради съдбата на един-единствен директор на голяма болница, в случая - на "Пирогов"?

Защото как е възможно да се интересуват, когато твърдят, че "няма да подкрепят нито един законопроект на правителството, докато няма механизъм, по който да се вземат решенията в управлението" ? Думите са на Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Защото как е възможно да се интересуват, когато толкова месеци след създаването на правителството, на коалицията или некоалицията, на сглобката или разглобката не знаят как се взимат решения, обвиняват се във всички грехове от сутрин до вечер и се сдобряват след това без да има никакъв смисъл от този водевил?

Защото как е възможно да се карат за данъчни капризи като "бонус-донус" или данък върху бакшишите, когато не са предвидили нито една съществена реформа, не обмислят преобръщане на цели системи, не обсъждат да изведат поне малко държавата от икономиката и да предадат нещата в ръцете на тези, които знаят как се прави бизнес?

Защото как е възможно да се интересуват, когато няма нито намек за стратегическо мислене по отношение на бруталната криза на пазара на труда и липсата на кадри за производството?

Защото как е възможно да се интересуват, когато просто нямат представа какво е нужно на българския бизнес, за да продължи да ги храни?

След местните избори, столична община блокира. Невероятно, но факт. Просто няма избран председател на общинския съвет, няма и изгледи да има. Само преди дни кметът Васил Терзиев обяви на всеослушание до какъв резултат ще доведе това:

  • директна загуба на над 40 млн. лв. за ВиК инфраструктурата и, като следствие, невъзможност да се възползваме от над 200 млн. лв., заделени за следващия програмен период. Спешно трябва да се финансират 77 млн лева до края на годината, за които не са налични средства;
  • гласуване на план-сметката за чистотата за 2024 г. Без това няма как да имаме по-добре почистени квартали и повече пари за районите за чистота;
  • гласуване на икономическата рамка на градския транспорт;
  • да се удължат договорите с фирмите за разделно събиране на отпадъци в 8 района на София, които изтичат през януари;
  • подготовката на бюджета за 2024 година;
  • липса на план за оздравяване на “Топлофикация” - София. Това е проблем, който бърка директно в джоба на софиянци;
  • невъзможност да започне реформата и оздравяването на търговските дружества на Столична община

Тук дори не става дума за различни политики. Не става дума за различни визии за бъдещето, не става дума за сблъсък на идеологии или за различни представи за света. Става дума за детско сърдене, за правене на пук, за обикновено заяждане. Заяждане, което ще ни струва милиони.

Нека само помислим кой е този бизнес, който може да си позволи подобно държание и който няма да е фалирал след няколко часа? Няма такъв.

бюджет статукво политика заложник